Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
diskriminacija

Bjeliš: Rješenje za diplome s novim spolom nakon odmora

'unutrasnja....zagreb.....23.04.2009.  Sveuciliste, pravni fakultet - Rektor  Aleksa Bjelis, Radovan Fuks, ministar Dragan Primorac, press konferencija za novinare     Photo: Marko Lukunic/Vecernji li
'Marko Lukunic/Vecernji list'
29.07.2011.
u 18:14

Ako bude potrebno, pokrenut ćemo zakonske promjene, no vjerujem da će se sve riješiti na razini sveučilišta, kaže rektor.

Za sve nas to je nova situacija. Nakon odmora, pronaći ćemo rješenje na razini Sveučilišta, i to po ugledu na druge europske zemlje – komentirao je rektor Zagrebačkog sveučilišta prof. dr. Aleksa Bjeliš slučaj dviju osoba koje na dva zagrebačka fakulteta, PMF-u i FER-u, nisu mogle ili su imale problema s dobivanjem diplome jer su u međuvremenu promijenile spol. Bjeliš ističe da će se problem nastojati riješiti što brže i pronaći pravni okvir unutar kojeg se to može izvesti. No ako se pokaže da za to ne postoji zakonska osnova, Bjeliš najavljuje da će inicirati promjene odgovarajućih zakona.

Na slučaj su reagirale i organizacije civilnog društva upozoravajući da su "transrodne i transseksualne osobe isključene iz društvenog života u Hrvatskoj te su žrtve diskriminacije kako u javnom, tako i u privatnom životu".

Podsjećaju na preporuke Europske unije koja članicama sugerira da "trebaju poduzeti odgovarajuće mjere kako bi se zajamčilo punopravno zakonsko prepoznavanje promjene spola osobe na svim životnim područjima, a posebno da se omogući promjena imena i spola u službenim dokumentima na brz, transparentan i dostupan način". Apeliraju na sve državne institucije da počnu promicati toleranciju.

Ako bude potrebno, pokrenut ćemo zakonske izmjene, međutim vjerujem da će se sve riješiti na razini Sveučilišta, kaže Bjeliš.

Komentara 1

SI
sinaj
16:36 30.07.2011.

Neka ne zaborave okruniti one koji se osjećaju kao Napoleon. Ipak, ljudska prava vrijede jednako za sve

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije