Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZVJEŠĆE 'Svjetska mreža konkurentnosti'

Biznis u BiH ugrožen zbog korupcije

14.11.2008.
u 23:00

Po izvješću “Svjetska mreža konkurentnosti 2008. - 2009.”, koje je napravio Svjetski ekonomski forum, BiH je završila na 107. mjestu od mogućih 134.

Među prvih su deset zemalja, kojima nema premca barem što se tiče konkurentnosti, Amerika, Švicarska, Danska, Švedska, Singapur, Finska, Njemačka, Nizozemska, Japan i Kanada. Velika Britanija pala je za tri mjesta, te je ona na 13. mjestu, što se objašnjava slabljenjem financijskog tržišta.

Neiskorišten novac
Na zadnjem mjestu je Čad, a odmah iza BiH je Albanija, koja je na 108. mjestu. Što se tiče naših susjeda, Srbija je na 85. mjestu, a Hrvatska na 61. Zanimljivo je da je BiH još prošle godine bila na 106. mjestu, dok je 2006. od 122. mjesta bila čak na 82.

Po istraživanju koje je napravljeno na osnovi dostupnih podataka i ankete, najproblematičniji su čimbenici koji utječu na posao u BiH, uz ostale, nestabilnost vlasti, neučinkovita birokracija, korupcija, pristup financijama, loše zdravstvo, kriminal, inflacija, porezne takse i slično. Primjerice, po izvješću, od 134 moguća mjesta za vrijeme potrebno da se pronađe posao, Bosna i Hercegovina je “osvojila” 108. mjesto, dok je za sudsku neovisnost završila na čak 116. mjestu.

Po neiskorištenom trošenju novca vlasti BiH je na 123., a po etičnom poslovanju tvrtki na 130. mjestu.

Povjerenje u političare
Što se tiče imovinskih prava, tu je na 121. mjestu, a još je gore kada je u pitanju zaštita intelektualnog prava, jer je na 125. mjestu. No, kada je u pitanju organizirani kriminal, BiH je završila na tek 87. mjestu.

Posebna priča je tehnologija, jer prema izvješću, po dostupnosti posljednjih tehnologija Bosna i Hercegovina je na 123. mjestu, dok je, što se tiče korisnika interneta, na 54. mjestu. Bosna i Hercegovina je na dnu ljestvice i kada je u pitanju kontrola međunarodne distribucije, a za povjerenje u političare “dobila” je 125. mjesto.


Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije