Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
optužnica

Bivšeg vojnog policajca tereti se da je prokrijumčario 469 ilegalaca

Vila na Kancelaku gdje je policija uhitila veliku skupinu kineskih prevaranata
Foto: Igor Kralj/Pixsell
03.03.2018.
u 07:30

Tereti ih se da su od 5. lipnja do 10. kolovoza 2017. iz BiH preko Hrvatske u Sloveniju krijumčarili ljude 54 puta, pri čemu su prokrijumčarili, tvrdi USKOK, 469 stranih državljana.

Zbog krijumčarenja ljudi USKOK je podigao optužnicu protiv Marka Babića (31), Daniela Mikšića (29), Nikole Babića (21), Mladena Šprajcara (56) i Vladimira Štitića (51), a svima osim Šprajcaru jučer je produljen istražni zatvor.

Prema optužnici, Marka Babića tereti se da je ostale organizirao radi krijumčarenja ljudi. Tereti ih se da su od 5. lipnja do 10. kolovoza 2017. iz BiH preko Hrvatske u Sloveniju krijumčarili ljude 54 puta, pri čemu su prokrijumčarili, tvrdi USKOK, 469 stranih državljana. Za svoj “rad” optuženici su ilegalnim migrantima uzeli ukupno 71.950 eura i 6400 kuna, a novac su međusobno podijelili.

Marko Babić i Štitić dobro su poznati policiji i pravosuđu pa je od 2005. do 2013. Babić na sudovima diljem Hrvatske osuđivan devet puta zbog različitih kaznenih djela. Osuđivan je zbog napada na službenu osobu, sprečavanja službene osobe u obavljanu dužnosti, teške krađe, prijevara, krivotvorenja... a izricane su mu kazne u rasponu od uvjetnih preko onih od nekoliko mjeseci zatvora pa sve do kazne od dvije godine i osam mjeseci zatvora.

Bogatu kaznenu evidenciju ima i Štitić, bivši vojni policajac, koji je također osuđivan devet puta. U njegovoj kaznenoj evidenciji uglavnom su presude zbog droge, no osuđivan je i zbog prijetnji, krivotvorenja isprava, teške krađe... Prva presuda izrečena mu je pomalo davne 1993. kada je u njemačkom Stuttgartu osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog droge. Na stranice hrvatskih crnih kronika dospio je kada je 1995. policija u Delnicama zaustavila automobil koji je vozio.

U automobilu su nađena 32 kilograma heroina, a Štitić je uspio pobjeći i u bijegu je bio do 2001. kada je nakon anonimne dojave uhićen pokraj Nacionalne sveučilišne biblioteke u Zagrebu. Tada je kod sebe imao krivotvorene dokumente, policajcima koji su ga legitimirali pokazao je izbjeglički karton na kojem je pisalo da je riječ o Siniši Budisavljeviću iz Vojnića, a taj dokument izdan je 1994. u Crnoj Gori. Zbog spomenutog heroina bio je osuđen na sedam godina i osam mjeseci zatvora, a po izlasku iz zatvora novinarima je govorio da ga policija zbog tog heroina stalno ima na piku, a tvrdio je i da ga se neopravdano privodi. Prije nego što je zabrazdio u kriminal, bio je sudionik Domovinskog rata u kojem je dobio nekoliko odlikovanja, pa i ono za hrabrost. 

Komentara 8

AN
AnteizmalogZGa
08:44 03.03.2018.

Naslov članka napisan namjerno da ocrni Vojnu policiju. Taj bivši vojni policajac nije glavni i jedini u cijeloj kriminalnoj skupini....i već dugo nije pripadnik VP. Ali ne ...mora seo crniti vojsku.... VP....i sve što ima doticaja sa Domovinskim ratom. Kriminal je kriminal...ali naslov članka je ...također kriminal!!!!

RI
rightside
09:18 03.03.2018.

mene bi samo zanimalo kakve je "upute" od sefa,tj gazde dobio autor ovog clanka?? jer ocito tu nije u prvom planu normalno izvjescivanje javnosti,neutralno, znaci bez "navijanja" za jednu il drugu stranu,,itd itd,dakle,"vojna policija" je jako sirok pojam, drugo,nigdje ne pise iz kojeg su to djela hrvatske ovi navedeni gore,no iako to nije tajna nije napisano, zasto?? mozda zato da se razmislja o kompletnoj hrvatskoj od pule do vukovaram da se stvori privid "udruzenog zlocinackog pothvata" i s time ocrni pobjednicka stra i bar malo izdignu gubitnici u to ratu,,jel to mozda to, drugovi novinari???

MO
modovisisajteMaraschino
12:00 03.03.2018.

ma neka ih krijumčari... glavno da ih nama ne dovode...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije