Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osumnjičen za korupciju

Bivši venecijanski gradonačelnik pod istragom. U Hrvatskoj skrivao novac od mita

Giancarlo Galan
alberto terenghi/Milestone Media/PIXSELL
13.04.2019.
u 12:29

Istraga je vezana za korupciju Galana vezanu za izgradnju brane od visoke morske razine na ulazu u venecijansku lagunu, MOSE

Talijanska financijska policija iz Venecije provela je sudski nalog o zapljeni 12.335.378 eura zarađenih kaznenim djelima međunarodne reciklaže i nelegalnih financijskih aktivnosti zbog kojih je pod istragom šest osoba, među kojima je i bivši venecijanski gradonačelnik, bivši predsjednik regije Veneto i bivši parlamentarac Giancarlo Galan kojem se pripisuje najmanje 1,5 milijuna eura iz takve zarade.

Istraga je vezana za korupciju Galana vezanu za izgradnju brane od visoke morske razine na ulazu u venecijansku lagunu, MOSE. Galan je, navodno, novce dobivene kao korupciju pohranio u hrvatskoj filijali banke Veneto Banka u Zagrebu na račun koji je imala supruga Alessandra Farina (61) njegovog knjigovođe Paola Venutija (62).  Osim Galan, knjigovođe i njegove žene pod istragom su još i Christian Penso (51), Guido Penso (77). 

Istraga je utvrdila kako su knjigovođe, u razdoblju 2008. i 2015., uz ostalo “sakrili” novce, 1,5 milijuna eura, iznos za koji je kao korupciju bio osuđen Galan, pohranili u zagrebačkoj filijali Veneto Banke. Inače su ti knjigovođe iz Padove pohranjivali novce iz raznih poslova u Panami i Bahamasu. Rekonstrukcija puta kojim su kolali novci pokazala je kako su preko banaka u inozemstvu trošeni za kupovinu nekretnina, luksuznih stanova, u Dubaiju ili za kupovinu napuštenih industrijskih zgrada u Venetu. Još 2014. Godine je istraga vezana za korupciju oko izgradnje brane MOSE dovela u zatvor 35 osoba među kojima i Galana. 

Tada smo u Večernjem listu napisali i je, na osnovu istrage, Galan optužen za korupciju oko izgradnje brane MOSE, koristeći se kamenolomom u Istri zaradio, navodno, 50 milijuna eura. Istarski kamen je upotrebljen za temelje brane koja treba zaštititi Veneciju od morske plime.

Prema tadašnjem pisanju media Piccolo, Nuova Venezia, Telepordenone, La Cronaca di Verona, Il Mattino di Padova itd., riječ je o kamenolomu u Raklju, na istočnoj obali Istre, odakle je u razdoblju od 2006. do 2011. godine isplovilo ukupno 3.800 brodova s po 3.000 tona kamena. U mjestu Rakalj postoji kamenolom Sv. Mikula nad kojim je koncesiju imala tvrtka Maškun d.o.o. u vlasništvu Rade Radulovića.

Tvrtka Maškun ima temeljni kapital 5,9 milijuna kuna, a uz Radulovića se kao ovlaštena osoba naznačava Angelo Simeoni iz Castelfranca Veneta. Dakle, suvlasnik tvrtke Maškun nije Galan, koji, pak, ima svoju tvrtku u Rovinju. Tvrtka se zove Franica i ima 1,2 milijuna kuna kapitala, te je Galan jedini vlasnik. 

Galan je bio optužen za korupciju 2014., te se nakon 78 dana provedenih u istražnom zatvoru, sporazumio sa sucima na kaznu od dvije godine i 10 mjeseci zatvora i plaćanje odštete u iznosu od 2,6 milijuna eura, premda je, prema optužbama, navodno primio 15 milijuna eura mita. 

Inače, na izgradnji MOSE-a bila je angažirana i hrvatska tvrtka Brodosplit za iznos od oko 26 milijuna eura. 

Video: Tko je bio knez iz Bojne?

Komentara 4

Avatar Le-Freak
Le-Freak
13:07 13.04.2019.

Cudno, dok IDSovci cuvaju svoj novac u Italiji.

GO
GorenjeHiSense
12:49 13.04.2019.

Balkan je raj na zemlji za eu kriminalce! Pa na balkanu obozavamo cak i zlocince i haske robijase!

SA
sargu123
12:44 13.04.2019.

Naš gradonačelnik novce čuva u Italiji, Vatikanu! Sasvim je u redu da njihov novce pospremi kod nas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije