Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi zapovjednik žandarmerije

Bivši vatikanski šef za cyber sigurnost štitit će samog papu

Papa Franjo
Foto: REMO CASILLI/REUTERS/PIXSELL
1/4
17.10.2019.
u 00:20

Gianluca Gauzzi Broccoletti u Vatikanskoj žandarmeriji je od 1995. godine, a od 2018. bio je zamjenik zapovjednika. Pratio je papu na više apostolskih putovanja u inozemstvu

Papa Franjo imenovao je Gianlucu Gauzzija Broccolettija (45) za novog zapovjednika Vatikanske žandarmerije nakon što je 14. listopada prihvatio ostavku Domenica Gianija na čelu vatikanskih žandara.

Gianluca Gauzzi Broccoletti u Vatikanskoj žandarmeriji je od 1995. godine, a od 2018. bio je zamjenik zapovjednika. Pratio je papu na više apostolskih putovanja u inozemstvu. Franjo ga je imenovao novim ravnateljem Odjela sigurnosnih službi i civilne zaštite vatikanske države i zapovjednikom žandarmerije.

Gauzzi Broccoletti od 1999. godine bio je odgovoran za projektiranje i razvoj mrežne i sigurnosne tehnološke infrastrukture Države Grada Vatikana te za cyber sigurnost.

U Operativni centar za sigurnost premješten je 2010. godine gdje je postupno napredovao u odgovornosti i u odgovarajućim vještinama, sve dok nije postao voditelj toga centra 2017. godine i potom zamjenik ravnatelja i zapovjednika 2018. godine. Pokazao je sposobnost i stručnost za povjerljive istrage.

Domenico Giani podnio je ostavku nakon što je iz Vatikana procurila informacija o suspendiranju petero upravitelja financijskih službi. Osobno nema nikakvu odgovornost za objavljivanje dokumenata, ali ipak je podnio ostavku papi koji ju je prihvatio. Papa Franjo je dan kasnije, odnosno 15. listopada, posjetio Gianija i njegovu obitelj (supruga i sin koji inače živi u SAD-u) u njihovu stanu u kući koja se nalazi unutar vatikanskih zidina kako bi izrazio zahvalnost za posao koji je obavljao bivši zapovjednik žandarmerije.

Taj rod, osnovan 1851., tijekom povijesti više je puta mijenjao svoje ime, a sadašnje je dobio 2002. i broji 130 pripadnika. Vatikanska žandarmerija brine se o javnom redu i prometu u Državi Gradu Vatikanu te sa Švicarskom stražom, koja broji 135 ljudi, bdije nad papom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije