Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrhovni sud povisio kaznu Petru Dukariću

Bivši Tigar, poznat s antiratnog plakata s G N' R, osuđen na šest godina zatvora

susret Gasparovica i Dukarica
Foto: Edina Zuko/PIXSELL
1/2
01.07.2020.
u 07:39

Teretio se da je krajem 2018. u kući u Kaštelima napao svoju izvanbračnu partnericu koju je 15 puta izbo nožem. Namjeravao ju je ubiti, tvrdilo je tužiteljstvo. Žrtva je obilno krvarila, a život su joj spasili liječnici.

Petar Dukarić (49) pravomoćno je  je osuđen na šest godina zatvora  zbog pokušaja ubojstva izvanbračne partnerice D. V. (58) koju je 15 puta  izbo nožem.

Odlučio je tako Vrhovni sud, koji je preinačio kaznu Županijskog suda u Splitu koja je Dukariću izrečena u studenome lani.  Niži sud ga je bio osudio na četiri i pol godine zatvora, no Vrhovni sud je smatrao da je ta kazna preniska. Dukariću je u kaznu uračunato i vrijeme koje je proveo u istražnom zatvoru, a izrečena mi je i sigurnosna mjera obaveznog liječenja od alkohola.

Teretio se da je krajem 2018. u kući u Kaštelima napao svoju izvanbračnu partnericu koju je 15 puta izbo nožem. Namjeravao ju je ubiti, tvrdilo je tužiteljstvo. Žrtva je obilno krvarila, a život su joj spasili liječnici. Dukarić je potom pobjegao te je nakon nekog vremena uhićen u Varaždinu. Horor koji je preživjela njegova izvanbračna partnerica opisala je tijekom suđenja na sudu u Splitu.

– Od trenutka kad sam se probudila u 4.50, do trenutka kada mi je zadao zadnju ozljedu u desnu lopaticu, prošlo je možda devet sekundi, ali to je za mene bila cijela vječnost. Nisam obraćala pažnju na njegov zadah, je li bio alkoholiziran, moja osjetila bila su koncentrirana na nož koji je svjetlucao i kako da spasim život. Te noći uvukao se u prizemni stan iako sam zatvorila sve prozore jer sam osjećala unutrašnji nemir i strah. Zabio mi je nož, nazubljen s jedne strane, u grudni koš, no uspjela sam ga lijevom rukom spriječiti da zabije oštricu do kraja, uhvativši čelik dlanom. Kako se napad nastavio, krenuo je nožem prema grkljanu gurajući me na kuhinjski element, a udarac nožem u glavu zaustavila sam – zubima! Zagrizla sam  sječivo, iako su mi bili ozlijeđena usta te zubi te sam tako spriječila svoju sigurnu smrt – ispričala je tijekom suđenja bivša Dukarićeva partnerica.

Obrazlažući zašto je preinačio odluku o kazni te povisio kaznu Dukariću, Vrhovni sud za početak je naveo kako smatra da je izrečena kazna bila preniska.

– Optuženik je pri počinjenju kaznenog djela iskazao iznimnu ustrajnost, bezobzirnost i bezosjećajnost. Riječ je o osobi s dugogodišnjom neliječenom ovisnošću o alkoholu koja može poticajno djelovati na počinjenje novog kaznenog djela. Strožom kaznom zatvora izražava se jasna društvena osuda zbog počinjenog kaznenog djela te utječe na počinitelja da ubuduće ne čini kaznena djela. Utjecat će i na sve ostale da ne čine kaznena djela i na svijest građana o pogibeljnosti kaznenih djela i pravednosti kažnjavanja njihovih počinitelja – naveo je Vrhovni sud u obrazloženju svije odluke.

Inače, Dukarić je široj javnosti poznat po legendarnoj fotografiji iz Domovinskog rata koja je snimljena krajem 1991.u Starom Grabovcu nedaleko od Novske, kada je imao 19 godina. Na njoj se vidi mladi Dukarić kao vojnik I. gardijske brigade Tigrovi s maramom zavezanom oko čela i cigaretom u kutu usana, na tenku s protuavionskim mitraljezom. Na zidu kuće iza njegovih leđa vidi se grafit s imenom grupe Guns N' Roses, a od fotografije je napravljen i antiratni plakat.

Komentara 24

ZA
zagabria5
08:05 01.07.2020.

Svaka čast na braniteljstvu ali u Americi bi dobio 20 godina onako usput

SV
sveznam1
08:04 01.07.2020.

prestrasno on je trebao odavno biti u ustanovi

FA
fajlpz
12:23 01.07.2020.

Kakve ima veze braniteljstvo s time?6 godina je kikiriki za ovakvo djelo.Sram vas bilo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije