Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOMOVINSKI RAT

Bivši srpski paravojnik kazneno prijavljen zbog zlostavljanja civila u "Veleprometu"

Vukovar: Odana počast ubijenima u logoru "Velepromet"
Davor Javorovic/PIXSELL
19.05.2022.
u 15:10

U policiji kažu da je osumnjičeni u studenom 1991. kao 29-godišnji pripadnik paravojne formacije pobunjenih Srba, "iskoristio okolnosti rata i privremenu okupaciju Vukovara te u dvorištu poduzeća Velepromet teško fizički zlostavljao 11 zarobljenih civila" tada u dobi od 18 do 63 godine.

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku dovršili su kriminalističko istraživanje nad 59-godišnjakom iz Vukovara zbog sumnje da je počinio kazneno djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

- Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da je u studenom 1991. godine osumnjičeni, tada 29-godišnjak, naoružan, kao pripadnik paravojne formacije pobunjenih Srba, iskoristio okolnosti rata i privremenu okupaciju Vukovara te u dvorištu poduzeća „Velepromet“ teško fizički zlostavljao 11 zarobljenih civila, tada u dobi od 18, 27, 28, 29, 30, 31, 31, 34, 46, 56 i 63 godine, izlažući ih velikoj boli, patnji i poniženjima što je dovelo do usmrćivanja 30-godišnjaka i 63-godišnjaka te ozljeda tjelesnog integriteta drugih civila - navode iz PU.

Policija je protiv osumnjičenog 59-godišnjaka nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku podnijela kaznenu prijavu zbog sumnje da je počinio kazneno djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva".

Inače, osumnjičeni je trenutačno nedostupan redarstvenim vlastima Republike Hrvatske.

VIDEO: Kronologija slučaja Periš: Ovo je 10 važnih pitanja koja će zauvijek ostati neodgovorena

Komentara 4

VR
Vrčernji
01:32 21.05.2022.

Hrvatska nacija opterećena srbima...

LL
lijepa_li si
15:59 19.05.2022.

ups. kazneno prijavljen! kakva optužnica.

LL
lijepa_li si
15:56 19.05.2022.

koja hrabrost, odlučnost...nakon srpskog dizanja optužnice protiv trojice hrvatskih časnika, vraćamo im istom mjerom, optužnicom protiv paravojnika! komada, jednog.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije