Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
narušeni odnosi

Bivši srpski konzul u zatvoru zbog bijega nasilnog košarkaša

miladin kovačević (1)
Reuters/PIXSELL
16.10.2011.
u 20:01

Igor Milošević provest će godinu i pol dana u zatvoru jer je pomogao Kovačeviću da dobije putovnicu i iz New Yorka pobjegne u Beograd.

Bivši srpski konzul u New Yorku Igor Milošević provest će godinu i pol dana u zatvoru zato što je pomogao srpskom studentu Miladinu Kovačeviću, koji je svibnju 2008. pretukao kolegu na američkom sveučilištu u Binghamptonu, da pobjegne iz New Yorka. Bivši diplomat iz srpskog predstavništva u New Yorku Slobodan Nenadović osuđen je zbog istog kaznenog djela na jednu godinu zatvora. Miladin Kovačević služi zatvorsku kaznu od dvije godine i tri mjeseca u somborskom zatvoru, a New York Post piše da pravda nije zadovoljena jer je pretučeni mladić Bryan Steinhauer nakon incidenta nekoliko mjeseci proveo u komi te je i tri godine od brutalnog događaja, kad je umalo smrtno stradao od udaraca bivšeg dvometraša košarkaša Kovačevića, nesposoban za normalan život.

Zbog neprimjerenih postupaka srpskih diplomata na američkom teritoriju koji su u suprotnosti s Bečkom konvencijom Srbija je obitelji teško stradalog Steinhauera početkom 2009. godine za troškove liječenja isplatila odštetu od 900 tisuća američkih dolara.

Umiješala se i H. Clinton

Američki mediji prenose vijesti iz Beograda gdje je okončano suđenje srpskim diplomatima i bivšem gostujućem studentu komentirajući da krivci nikada ne bi bili kažnjeni da State Department nije napravio pritisak na Srbiju.

Srpskoj diplomaciji u Americi ozbiljno je narušen ugled kad je u ljeto 2008. otkriveno da su Miladinu Kovačeviću pomogli u bijegu djelatnici srpskog generalnog konzulata u New Yorku davši mu privremenu putovnicu jer su njegovi službeni dokumenti bili zadržani u policiji. Diplomat Igor Milošević prije toga se potrudio platiti jamčevinu od 100 tisuća dolara kako bi Miladina Kovačevića izvukao iz pritvora, a potom je, u suradnji s kolegom Nenadovićem, izdao potrebne putne isprave koje su poslužile inkriminiranom srpskom državljaninu da bez problema kupi kartu i 10. lipnja 2008. Lufthansinim zrakoplovom iz zračne luke u New Jerseyu pobjegne do Frankfurta i potom u Beograd. Newyorški senator Charles Schumer optužio je tada Srbiju da je pomogla Kovačeviću te zatražio od Washingtona hitne mjere za njegovo izručenje Americi, gdje bi se vodio sudski proces.

– Radili smo pritisak na Srbiju za pravdu u ovom slučaju. Razočarani smo što nije izručen Americi, a potom i relativno blagom kaznom te ne vjerujemo da je pravda zadovoljena jer mislimo da je trebao biti kažnjen većom kaznom – poručio je Philip Crowley, glasnogovornik State Departmenta. Večernjaku je potvrđeno da je u svim razgovorima sa srpskim liderima osobno državna tajnica Hillary Clinton tražila sudsku kaznu za Kovačevića, koji je Steinhauera izudarao tako snažno da je zadobio višestruku frakturu lubanje i teške ozljede mozga. Kovačević je Steinhauera pretukao u baru blizu fakulteta, a navodno je svađa počela zbog djevojke. Pomagali su mu prijatelji i Sanel Softić i Edin Džubura, koji su u Americi osuđeni na dvije godine zatvora. Miladin Kovačević primljen je na sveučilište u Binghamtonu, u državi New York, da bi igrao košarku za studentski tim, ali svojim je nasilnim ponašanjem vjerojatno zatvorio vrata drugim gostujućim studentima iz Srbije. Amerikance je neugodno iznenadilo što je Kovačević, priznavši krivnju, postigao nagodbu s državom i sporazum sa srpskim tužiteljstvom pa je dobio samo 27 mjeseci zatvora.

Šokirani presudom

U Washingtonu su bili šokirani i viješću da je Kovačević tijekom sudskog procesa početkom 2009. dolazio u posjet Skupštini Srbije te da je novinarima rekao: – Vidio sam kako funkcionira država.

– Da je Kovačeviću suđeno u Americi, sigurno bi dobio najmanje osam godina zatvora – piše New York Post.

Komentara 78

MP
mparac3
21:30 16.10.2011.

Ova udbasko-komunisticka banda koja je na vlasti (u kontinuitetu od 1945.), vise drzi do zadnjeg srpskog kriminalca, bandita i ubojice - negoli do Hrvata u Hrvatskoj, pa i u svijetu....

MP
mparac3
21:34 16.10.2011.

Da tomu nije tako - nebi Joca Amsterdam po svijetu ubijao ljude koristeci se mojim identitetom, a MUP RH mu asistirao, i pomagao u skrivanju pravoga identiteta.....

Avatar ReTuRn Of ThE AlieN
ReTuRn Of ThE AlieN
00:50 17.10.2011.

Nego reci ti meni šta ima na Kosovu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije