Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VUKOVARSKA POLITIKA Pred izbore na sceni treća opcija za srpsku manjinu

Bivši SDSS-ovci osnovali Novu srpsku stranku

06.01.2009.
u 15:44

U Vukovaru će uskoro biti osnovana treća stranka sa srpskim predznakom. Naziva Nova srpska stranka bit će konkurencija Samostalnoj demokratskoj srpskoj stranci (SDSS) i Partiji podunavskih Srba Rade Leskovca.

Protjerani u pripremama
Ta će se srpska stranka osnovati u Vukovaru zbog nedavnog raskola u SDSS-u, kojemu su prethodile međusobne optužbe i teške riječi, što je rezultiralo izbacivanjem iz stranke nekoliko članova koji su obnašali i brojne dužnosti u mjesnoj samoupravi. Jedan od protjeranih iz SDSS-a Milan Ivanović, član Gradskoga vijeća, kaže kako su pri kraju pripreme za osnivanje Nove srpske stranke, koja će na početku djelovati u dvjema županijama, Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj.

– Moramo ispuniti sve zakonske obveze, izabrati predstavnike, a potom i stranku organizacijski postaviti na noge kako bismo spremno dočekali lokalne izbore, na kojima očekujemo značajnu podršku građana. Zauzimat ćemo se za interese srpske nacionalne manjine, ali i djelovati u interesu grada i svi građana – rekao je Ivanović.

Najavljuju da će se program nove stranke u nekim dijelovima podudarati s programom SDSS-a, no da će u mnogim stvarima postupati drugačije nego što su srpski političari postupali do sada. Sa SDSS-om sličnost će biti u zaštiti srpskog nacionalnog identiteta, međutim, pretpostavlja se, kako će biti mekši u stavovima prilikom pregovora i razgovora s drugim političkim opcijama.

Imaju grb i zastavu
Kako doznajemo, Nova srpska stranka napravila je statut i program, prikupili su 100 potrebnih potpisa za registraciju te su se ekipirali. Naime, uz bivše članove SDSS-a sudjeluju i građani, koji do sada nisu bili politički aktivni, a od kojih se očekuje da podignu kvalitetu političkoga djelovanja. Neslužbeno doznajemo i kako su već pripremljeni grb i zastava stranke, koji će biti predstavljeni na osnivačkoj skupštini, u veljači. Više detalja o programu nitko nije želio otkriti, pa ni zamjenik predsjednika GV-a, koji je protjeran iz SDSS-a, Drago Todorović.

Podsjetimo kako je predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović svoje bivše kolege osnivače NSS-a javno prozvao za nerad, prigovorio im je da nisu radili za dobro srpske manjine te da nisu provodili sporazum s HDZ-om, a oni pak bivšeg vođu za politički teror, despotizam i ne primanje kritike.



Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije