Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZLOUPORABA POLOŽAJA I OVLASTI

Bivši ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta u Zagrebu osuđen na tri godine zatvora

Zagreb: Objava presude Zoranu Vlašiću i drugima za zloporabu položaja
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/5
11.03.2021.
u 14:33

Vlašić se teretio da je, kao ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta, za sebe, svog brata Antu Vlašića i Stanku Belac, uime Pučkog otvorenog učilišta potpisivao i podnosio zahtjeve za promjenu ugovaratelja osiguranja

Zoran Vlašić, bivši ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta u Zagrebu, na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno je osuđen na jedinstvu kaznu od tri godine zatvora zbog zloporabe položaja i ovlasti kojom je Pučko otvoreno učilište ukupno oštećeno za oko milijun kuna.

Istom presudom vijeća zagrebačkog Županijskog suda, kojim je presjedao sudac Vjeran Blažeković, Mirko Grubišić, zbog pomaganja u zloporabi ovlasti i položaja nepravomoćno je osuđen na godinu i pol dana zatvora. Osim toga, usvojen je imovinsko-pravni zahtjev Pučkog otvorenog učilišta u iznosu od 948.299 kuna sa zateznim kamatama, a optuženi moraju nadoknaditi i troškove postupka u ukupnom iznosu od 20.797 kuna.

Vlašić se teretio da je od veljače 1999. do rujna 2009., kao ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta, za sebe, svog brata Antu Vlašića i Stanku Belac, uime Pučkog otvorenog učilišta potpisivao i podnosio zahtjeve za promjenu ugovaratelja osiguranja, čime je Pučko otvoreno učilište oštetio za 136.270 kuna. Nadalje, teretio se i da je od 2004. do 2008., a nakon što je Vlada RH Pučkom otvorenom učilištu na korištenje u trajanju od 20 godina ustupila ruinirani objekt Luša u Brodarici, počeo obnovu tog objekta bez dozvola  i elaborata. Vlašić je u isto vrijeme gradio kuću s apartmanima u Žaboriću, pa je osmislio način kako da mu radove na njegovoj kući plati Pučko otvoreno učilište, u čemu mu je pomagao Grubišić. 

Tako je Vlašiću pribavljena nepripadajuća imovinska korist od 642.572 kune, dok je Pučko otvoreno učilište oštećeno za 812.030 kuna.

Obrazlažući presudu, sudac Blažeković detaljno je analizirao dokazni postupak, navevši da iz materijalnih i personalnih dokaza proizlazi da su optuženici počinili to za što ih se tereti. Naveo je da sud jednom dijelu Vlašićeve obrane nije povjerovao, a kazao je i da su neki svjedoci na raspravi mijenjali svoje ranije iskaze, što je sud shvatio kao pokušaj da se s  Vlašića otkloni kaznena odgovornost.

– Optuženicima je olakotno bilo što su neosuđivane osobe te što je od počinjenja djela prošlo dosta vremena. Ovo je bio zahtjevan postupak koji je zbog toga dugo potrajao. Otegotno je optuženicima cijenjen visok iznos nepripadajuće imovinske koristi koji su ostvarili te što su pokazali bezobzirnost  i upornost u počinjenu kaznenog djela jer se sve to događalo ne u nekoliko dana, nego kroz nekoliko godina – kazao je sudac Blažeković u obrazloženju.

 

>> Pogledajte i ovaj video: Tajna pet njemačkih bunkera usred Zagreba, zavirite u jedan od njih

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije