Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVOMOĆNA ODLUKA

Bivši ravnatelj NP Krka Bulat oslobođen optužbi za primanje mita

NP Krka
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
10.04.2019.
u 11:56

Potvrđena je prvostupanjska odluka koja je glasila da Bulat nije bio odgovoran za utuženo kazneno djelo primanja mita u gospodarskom poslovanju

Vrhovni sud potvrdio je prvostupanjska presudu splitskog Županijskog suda iz 2014. kojom je bivši ravnatelj Nacionalnog parka Krka Željko Bulat oslobođen optužbi za primanje mita u gospodarskom poslovanju, zbog čega je 2012. i razriješen ravnateljske dužnosti.

Uskok je optužio Bulata da je od ljeta 2011. do ljeta 2012. s Fredom Alexanderom Bobekom dogovorio kupnju glisera Merry Fisher, na način da Bobek od uvoznika nabavi brod i izvanbrodski motor, opremi ga i registrira na ime tvrtke Bobek d.o.o., kako bi Bulat mogao brod otplaćivati u ratama, po cijeni puno nižoj od tržišne.

Optužnica je teretila Bulata i za namještanje ponuda na javnom natječaju Nacionalnog parka Krka za kupnju jednog pontonskog plovila u korist Bobekove tvrtke čime je, sugeriralo se, naštetio proračunu NP Krka u iznosu od 106 tisuća kuna. 

U obrazloženju pravomoćne presude Vrhovnog suda od 1. travnja među ostalim stoji da iz iskaza svjedoka proizlazi da Bulat nije utjecao na odabir društva Bobek d.o.o. u postupku javne nabave niti su poslovi provođenja postupka javne nabave i odabira ponuđača ulazili u djelokrug rada ravnatelja.

Dodaju i da "radnje poput prezentacije potrebe nabavke broda, imenovanja povjerenstva i sklapanja ugovora s najpovoljnijim ponuđačem kojeg je odabralo upravno vijeće Javne ustanove Nacionalni park Krka, nemaju značaj radnji kojima bi se prilikom sklapanja pravnog posla drugome pogodovalo".

Zbog toga je je potvrđena odluka prvostupanjskog suda da Bulat nije imao "potrebno svojstvo odgovorne osobe koja bi mogla počiniti utuženo kazneno djelo primanja mita u gospodarskom poslovanju".

U izjavi za Šibenik IN Bulat je u srijedu kazao da su ga prvostupanjski i drugostupanjski sud oslobodili svake odgovornosti, ali ne zbog nedostatka dokaza, već jasno navodeći da nije počinio ništa nezakonito. Potvrdio je da će od Nacionalnog parka Krka tražiti odštetu u iznosu svih neisplaćenih plaća koje je trebao dobiti do isteka ravnateljskog mandata, što je razdoblje od gotovo tri godine.

Bulata je tadašnji ministar Mihael Zmajlović dužnosti u NP Krka razriješio u prosincu 2012. nakon pokretanja Uskokove istrage u ovom slučaju.

HEP predstavio investicije u sunčane elektrane

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije