Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 200
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijeti mu doživotni zatvor

Bivši pripadnik 'zelenih beretki' optužen da je bio ruski špijun

Press conference on the military exercise "Defender 2020
Foto: Soeren Stache/DPA/PIXSELL
22.08.2020.
u 07:32

Bivši vojnik kojemu je 45 godina, uhićen je u Virginiji pod optužbom da je "stranoj vladi odavao informacije o američkoj obrani" i prijeti mu doživotni zatvor

Bivši pripadnik "zelenih beretki", američkih snaga za posebne namjene, uhićen je u petak i optužen za špijunažu u korist Rusije, priopćilo je ministarstvo pravosuđa. Američko pravosuđe navodi da je Moskva u vezu s Peterom Rafaelom Dzibinskim Debbinsom, koji je rođen u Sjedinjenim Državama a majka mu je Ruskinja, stupila 1996., prije nego je stupio u vojnu službu.

Tijekom studentskog boravka u Čeljabinsku sastao se s agentima kojima je rekao da je "ruski sin" i da je politički sklon Rusiji.

Sljedeće godine Debbins - među ruskim kontaktima poznat kao Ikar Lesnjikov - oženio se Ruskinjom čiji je otac bio vojni časnik i primljen je u američku vojsku. Nekoliko godina poslije obavijestio je Rusiju o svojoj namjeri da napusti vojsku, ali mu je umjesto toga preporučeno da uđe u snage za posebne namjene. Posljednji kontakt s Rusijom, navodi se u optužnici, Debbins je imao 2011. i tada je najavio da se seli u Washington.

Na njegovu profilu na LinkedInu objavljeno je da je tada počeo raditi za Institutu za međunarodnu politiku, specijaliziran za nacionalnu sigurnost i za obavještajnu djelatnost. Bivši vojnik kojemu je 45 godina, uhićen je u Virginiji pod optužbom da je "stranoj vladi odavao informacije o američkoj obrani" i prijeti mu doživotni zatvor.

"Činjenice iznesene u ovom predmetu govore da je bivši časnik kriv za gnusnu izdaju bivših kolega i svoje domovine", istaknuo je u priopćenju Alan Kohler, čelnik FBI-ja.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar TheJack
TheJack
17:38 22.08.2020.

E, tako se radi sa izdajnicima.

DO
domagoj1492
08:15 22.08.2020.

A šta je trebao ? Da su mogli, ameri bi razvalili Rusiju.

FR
franjo2
07:55 22.08.2020.

Rusko smeće.Živjeti u državi koja mu je dala sve i raditi za smrdljivu rusiju gdje caruje bjeda je bolest uma i ispran mozak od lude majke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije