Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOŠKO SOLDATOVIĆ

Bivši pripadnik Vojne policije JNA za ratni zločin u Bogdanovcima dobio 15 godina zatvora

Bogdanovci
Foto: Screenshot HRT
1/4
10.12.2020.
u 10:02

Tijekom suđenja kao svjedoci izvedeni su i neki Soldatovićevi suborci koji su rekli kako je upravo on počinio ta ubojstva ili su pak prenijeli kako se među pripadnicima JNA pričalo kako je taj ratni zločin počinio ovaj pripadnik Vojne policije JNA.

Presudom sudskog vijeća Višeg suda u Beogradu nekadašnji pripadnih Vojne policije Druge proleterske gardijske mehanizirane brigade JNA Boško Soldatović osuđen je na 15 godina zatvora zbog ubojstva 9 civila albanske nacionalnosti u Bogdanovcima, sela nedaleko od Vukovara.

Prema optužnici Soldatović je, 11. studenoga 1991. godine, bez ikakvog razloga te bez ičije zapovijedi ili odobrenja, u blizini zgrade Mjesne zajednice u Bogdanovcima, pucnjima iz vatrenog oružja lišio života devet civila, mještana nesrpske nacionalnosti. Kako stoji u optužnici Soldatović je tada ubio Ljulju Barlecaj, Veru Barlecaj, Mriku Barlecaj, Đulju Barlecaj, Kristu Lešaj, Maniku Lešaj, Prena Krasnićija, Zefa Paljušaja, Nikolu Paljušaja. 

Tijekom suđenja kao svjedoci izvedeni su i neki Soldatovićevi suborci koji su rekli kako je upravo on počinio ta ubojstva ili su pak prenijeli kako se među pripadnicima JNA pričalo kako je taj ratni zločin počinio ovaj pripadnik Vojne policije JNA.  Inače, ovo je jedna od rijetkih sudskih presuda u Srbiji u kojoj je za počinjene ratne zločine optužen netko od tada aktivnih pripadnika JNA. Do sada su najčešće osuđivani pripadnici raznih paravojnih postrojbi ili pak osobe koje su do rata živjele u Hrvatskoj.

Kod određivanja presude sud je, kao olakšavajuće okolnosti, Soldatoviću uzeo u obzir njegove osobne i obiteljske prilike dok su mu otežavajuće okolnosti bila činjenica što je već bio osuđivan i što je, kako je sud naveo,  iskazao "osobitu bezobzirnost prilikom počinjenja ovog zločina". Inače, Bogdanovci su jedno od naselja u Hrvatskoj koje je najteže stradalo tijekom Domovinskog rata. O tome govori i kako je tijekom obrane sela ukupno poginulo 129 osoba među kojima je je bilo 89 mještana i 40 branitelja. 

Komentara 3

BL
Blacknemesis8
11:21 10.12.2020.

Za ovaj zlocin i za logorase trebali bi traziti odstetu. A za rusenje kuca, sela i gradova...?! Tko je za to odgovarao ?!

JA
Jania
13:46 10.12.2020.

A što je s ubojicama iz Negoslavaca? Navodno su pušteni iz pritvora. DoRH poštuje Božinovićevu preporuku da se jadni ne bi zarazili. A i malo je vremena prošlo od špalira smrti. Nije mudro žuriti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije