Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Bivši peruanski predsjednik priznao krivnju za podmićivanje

Alberto Fujimori
AFP
29.09.2009.
u 09:43

Fujimorijevi odvjetnici tvrde da je suđenje politički motivirano kako bi se naštetilo predsjedničkoj kandidaturi njegove kćeri Keiko na izborima 2011. godine.

Bivši peruanski predsjednik Alberto Fujimori priznao je krivnju za podmićivanje i ilegalno prisluškivanje novinara, biznismena i oporbenih političara. Fujimori već služi dugotrajnu zatvorsku kaznu zbog raznih zločina.

Između ostalog, proglašen je krivim za naručivanje ubojstava 25 ljudi, među kojima i jednog djeteta, koja su početkom devedesetih izvršili tzv. odredi smrti. Ovo je četvrti i ujedno posljednji proces koji se vodi protiv njega, piše BBC.

Optužbe su povezane sa skandalom koji je i srušio njegovu vladu 2000. godine, a kazna će mu biti izrečena u srijedu. Tužiteljstvo traži osam godina zatvora i novčanu kaznu od 1.6 milijuna dolara u državnu blagajnu te dodatnih milijun koji bi se podijelio među deset osoba koje su bile prisluškivane.

Fujimorijevi odvjetnici tvrde da je suđenje politički motivirano kako bi se naštetilo predsjedničkoj kandidaturi njegove kćeri Keiko koja je, prema istraživanjima, među vodećim kandidatima za šefa države na izborima koji će se održati 2011. godine.

Inače, Keiko Fujimori već je najavila da će, ako bude izabrana, pomilovati svoga oca. Fujimori je bio na čelu Perua od 1990. do 2000. godine, a nakon što je uhićen u egzilu u Čileu prije dvije godine počeli su sudski procesi protiv njega.

Ključne riječi

Komentara 2

OB
-obrisani-
11:36 29.09.2009.

Naš nebi priznao ni da mu kožu deru.

OB
-obrisani-
19:44 29.09.2009.

Fujimori je diktator i ubojica umiješan u silne zločine, a peruanski narod nije toliko blesav da mu izabru kćer na izborima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije