Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOGUĆI KOLAPS

Bivši ministar Mrsić: Povlaštene mirovine se trebaju financirati iz proračuna

Mirando Mrsić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
22.05.2019.
u 16:14

Bivši ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić upozorava da ako se nastavi ovim tempom do 2034. bit će ukupno 123 tisuće korisnika najniže mirovine

Izdvajanje povlaštenih mirovina je nužno ako želimo sačuvati mirovine i stabilnost sustava. Nužno je uvesti reda u mirovinski sustav, a to znači da se mirovine po posebnim propisima, pa tako i braniteljske trebaju financirati iz proračuna, a ne iz mirovinskog sustava. 

Ako nastavimo ovim tempom, do 2034. godine, bit će ukupno 123 tisuće korisnika najniže mirovine prema Zakonu o hrvatskim braniteljima, uz postojećih 70 000 tisuća, ti će rashodi u dvadesetogodišnjem razdoblju 2015-2034. iznositi približno 24 mlijardi kuna. 

To znači kolaps sustava! Mi smo taj proces pokrenuli 2013, ali ga je HDZ odmah zaustavio kad je došao na vlast. Ne postoji drugo logično objašnjenje nego da novcima iz mirovinskog sustava kupuju braniteljske glasove. Napominjem kako je prosječna braniteljska mirovina u travnju ove godine iznosila je 5618 kuna, dok je prosječna radnička mirovina iznosila 2342 kune.

Objašnjenje da je razdvajanje mirovina komplicirano vrijeđa zdravu pamet. I vrijeđa sve vrijedne radnike koji su je svojim radom gradili i razvijali Hrvatsku jednako kao što su je branitelji čuvali i branili. Zajedništvo radnika i branitelja u ratu je odgovaralo HDZu, a sada im to zajedništvo  u jednakim pravima ne odgovara.

Ministar Pavić o mirovinama i mjerama zapošljavanja

Komentara 7

ST
stimo
21:50 22.05.2019.

40 000 partizanski mirovina naravno nije problem jer za vas glasaju

FE
fefellerunt
22:14 22.05.2019.

Zanima me da li su Mrsić i njegovo pobornici razočarani što nakon onog razdvajanja nije znatnije poveća broj samoubojstava branitelja? Interesantno je isto kako taj , dok je bio na vlasti, nije poduzeo niti nijedan korak da se utvrdi kolikoko je stvarnih invalida što rata što civilnih , kolika bi to onda tek bila ušteda za proračun. Izdvajalo se iz proračuna ili mirovinskog ista stvar samo još izmišljenih stotinjak radnih mjesta više . Jedino bi se za vojne mirovine moglo staviti na račun MORH-a kako bi se prikazao veći iznos izdvajanja iz BDP-a zbog NATO-a , kamo sreće da profesionalni vojnici imaju mirovine poput njihovih kolega iz drugih država članica NATO saveza

BR
BrankoZuti
16:31 22.05.2019.

Kakva uhljebčina. Ovaj ko da je iz HDZ-a ispao. Povlaštene mirovine treba ukinut svima. Saborski zastupnici nek idu krampom ceste kopat a braniteljima treba dati pošteni posao a ne da ljudi sa 40 godina sjede ispred birtije sa 6500 kn mirovine koje mi financiramo. Dužnost svakog hrvata je da ide u rat kad ga država pozove a ne ko Sanader da u Austriji branio Vukovar

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije