Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEPRAVOMOĆNO Nakon pet godina procesa, Miroslav Dorešić osuđen zbog prijetnji

Bivši doministar prosvjete o godini zatvora: “Znao sam!”

18.03.2009.
u 17:43

ZAGREB – Miroslav Dorešić, bivši doministar prosvjete i sporta, osuđen je na godinu dana zatvora zbog prijetnji novinarki i urednici HTV-a nakon što je ona 2003. s njim prekinula višegodišnju ljubavnu vezu.

Izmijenila se četiri suca
Suđenje koje se razvlačilo pet godina i u kojem su se izmijenila čak četiri suca bilo je zatvoreno za javnost, no presuda je danas javno objavljena, a Dorešić je nije čuo jer se nije pojavio u sudnici. Nakon presude, u telefonskom razgovoru kratko je komentirao: “Što ću dolaziti kada sam znao kako će biti!”

Sudac Marijan Bertalanić, četvrti sudac kojemu je spis bio dodijeljen prije zastare koja počinje teći potkraj kolovoza, proglasio je Dorešića krivim jer je od 22. kolovoza 2003. do 9. siječnja 2004. prijetio novinarki izravno i preko drugih osoba želeći je prestrašiti i uznemiriti. Kriv je i jer je namjeravao naštetiti ugledu koji ona uživa u društvu, svjestan toga da je ona javna osoba, poznata kao urednica i voditeljica na HTV-u.

Prema presudi, Miroslav Dorešić je 22. kolovoza 2003. u kafiću “Dream Team” prišao stolu za kojim je novinarka sjedila s prijateljicom rekavši joj: “Ku... jedna, izvoli se pojaviti ispred auta, đubre jedno! Ako se ne pojaviš za dvije minute, vidjet ćeš svog Boga, napravit ću ti sranje...”

Nakon što je novinarka u strahu napustila kafić i isključila mobitel, Miroslav Dorešić je, navodi se u presudi, nazvao muža njezine prijateljice na mobitel te mu među ostalim rekao: ”Uništit ću vas, smeće će požaliti”, a poslao mu je i više SMS-ova u kojima je pisalo: “Kaži smeću da ću poslati fotografije”, “Naj... ćete svi”.

Za gospodina profesora
Od 25. do 30. kolovoza često je nazivao i njezinu prijateljicu, a potkraj kolovoza novinarkinu ocu koji je bio u vikendici na moru poslao je dvije kuverte s njezinim razgolićenim fotografijama naslovivši ih “za gospodina profesora”.

Prema presudi, prijetio joj je sve do 9. siječnja 2004. godine izravno i preko ljudi koji su je poznavali.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije