Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZATAŠKANO

Bivši detektiv otkrio strogo čuvanu tajnu: Kraljica je bila jako blizu smrti

Kraljica Elizabeta i princ Philip pozirali su ubijeloj blagavaonici dvorca Windsor povodom platinastog pira
Foto: Reuters/Pixsell
1/5
13.01.2018.
u 21:55

Za pokušaj ubojstva odgovoran je Christopher John Lewis koji je tada imao samo 17 godina.

Nakon gotovo četiri desetljeća otkriveni su detalji vezani uz incident koji se dogodio na Novom Zelandu tijekom posjete britanske kraljice Elizabete II 1981. godine, javljaju mediji.

Tom Lewis, bivši detektivski narednik iz Dunedina, tvrdi kako su vlada i policija Novog Zelanda odlučile prikriti pokušaj ubojstva Elizabete II kako bi se 'izbjegla ugroza' budućih posjeta kraljevske obitelji.

Prema tvrdnjama bivšeg policajca Lewisa, 17-godišnji dječak pucao je prema Elizabeti kada je pozdravljala okupljene osobe. Metak je prošao pokraj njene glave, a policija je nastali zvuk pokušala zataškati tvrdeći da je u blizini pao znak. Kasnije su novinarima tvrdili da je netko u blizini bacao petarde.

Za pokušaj ubojstva odgovoran je Christopher John Lewis koji je tada imao samo 17 godina, javlja Telegraph.

- Nikad nećete dobiti istinit dosje o tome - kazao je Lewis i dodao da su iz njega uklonjeni dijelovi te da su neki lažni dijelovi dodani.

- Činjenica da je na Novom Zelandu pokušan atentat na kraljicu Elizabetu II. bio je politički prevruć problem za rješavanje - kazao je Lewis.

Lewis tvrdi kako je izvorna izjava koju je tinejdžer dao policiji uništena te da je policiji naređeno 's vrha' da ne podižu optužbe.

Iako nije optužen za ubojstvo, sudilo mu se za posjedovanje oružja na javnom mjestu. Dobio je tri godine zatvora, a posljednju godinu proveo je na psihijatrijskom odjelu

Pušten je 1984. godine, no unatoč nadzoru sudjelovao je u nekoliko provala. 1995. godine policija je otkrila kako detaljno proučava rutu kojom će se kraljica kretati tijekom nove posjete. Dvije godine kasnije, dok je čekao suđenje za ubojstvo mlade majke i otmice njenog djeteta, počinio je samoubojstvo.

Pogledajte i galeriju: Kraljica Elizabeta i princ Phillip 70 godina braka slavili u krugu obitelji

Kraljica Elizabeta i princ Philip pozirali su ubijeloj blagavaonici dvorca Windsor povodom platinastog pira
1/12

Komentara 13

DU
Deleted user
22:50 13.01.2018.

eto sad znamo..zasto ce kraljica ziviti..jos sto godina.

Avatar comandante
comandante
23:07 13.01.2018.

auu, to je moglo da promijeni svjetsku povijest.. zamislite samo da nema kraljice.... naježih se

KE
kelab
23:34 13.01.2018.

Zeni 100 godina, i da je (bila) blizu smrti. Svasta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije