Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CYBERBULLING

Bivši dečko te ucjenjuje golim fotkama? Konačno uvedena platforma za anonimno savjetovanje!

Foto: PIXSELL
1/3
VL
Autor
Valentina Wiesner
19.11.2019.
u 10:53

Djeca i mladi mogu se na platformu UHO (uho.osiguranonline.hr) javiti svojim omiljenim youtuberima i influencerima. Otkad je kampanja pokrenuta, nije prošao dan bez barem jednog prijavljenog slučaja

Vršnjaci te ismijavaju zbog izgleda? Bivši dečko ucjenjuje te objavom golih fotografija ako ne spavaš s njim? Nažalost, nije rijetkost! Čak 88 posto mladih svjedočilo je nekom obliku nasilja na društvenim mrežama. Sram, osjećaj krivnje ili nepovjerenje sputavaju ih u traženju pomoći od obitelji ili institucija. No, sad to mogu učiniti i anonimno, na mjestu specijaliziranom upravo za takav oblik terora. U Hrvatskoj je pokrenut projekt UHO – Utočište Hrabrih Online – prva digitalna platforma za borbu protiv cyberbullyinga, u organizaciji Wiener osiguranja. Pohvalno je što se netko toga sjetio, no porazno što to već odavno nije učinio netko iz državnog sektora u čijem je resoru zaštita djece i mladih.

Platforma je osmišljena kao #nohate zona na koju djeca i mladi mogu doći po savjet kad se susretnu s nekim oblikom online nasilja. Kako bi im olakšali pristup, omogućeno je da im na pitanja odgovaraju oni kojima se u toj fazi života dive – youtuberi i influenceri: na platformi su angažirani Bernardo Brezni, Dennis Domian, Maša Zibar i Veronika Rosandić, a kompetentnim savjetima im pomažu stručnjaci iz Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu: prof. dr. sc. Danijel Labaš, izv. prof. dr. sc. Igor Kanižaj, doc. dr. sc. Lana Ciboci, magistre komunikologije Katarina Blažina Mukavec i Tina Hrubi te Hrabri telefon.

– U suradnji s odabranim influencerima i Hrabrim telefonom nastojimo pomoći djeci u različitim neugodnim situacijama s kojima su se susreli na internetu, ali i potaknuti ih da roditeljima, učiteljima, stručnim službama, a u onim teškim slučajevima i policiji prijave elektroničko nasilje. Na taj način djeci se pokušava dati do znanja da nisu sami i da nipošto nisu krivi zbog vrijeđanja, ponižavanja i omalovažavanja koje trpe na internetu – istaknula je doc. dr. sc.Lana Ciboci te otkrila, otkad je kampanja pokrenuta, da nije prošao dan bez barem jednog prijavljenog slučaja, što dovoljno pokazuje koliko je elektroničko nasilje rašireno u Hrvatskoj te koliko je djeci potrebna pomoć.

Podaci istraživanja EU Kids Online, provedenog u Hrvatskoj 2017. na reprezentativnom uzorku djece u dobi od devet do 17 godina, pokazuju da je gotovo svako treće dijete komuniciralo na internetu s osobom koju nije upoznalo uživo, što pokazuje da nisu svjesni opasnosti koje vrebaju. Istraživanje je pokazalo i da djeca, nažalost, često ne dobivaju primjerenu podršku svojih roditelja: dio objašnjenja je u podatku da je dvije trećine roditelja u istom istraživanju izjavilo kako se djeca bolje služe tehnologijom od njih samih.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije