Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uzdržavaju ga porezni obveznici

Bivši čuvar u logoru Auschwitz prima 'socijalu' iz Amerike

Auschwitz
Foto: DPA/PIXSELL
1/2
20.10.2014.
u 18:50

SAD je protiv Denzingera, poslovnjaka iz Ohija, 1989. pokrenuo sudski postupak za oduzimanje državljanstva pa se on vratio u Hrvatsku

Jakob Denzinger (90) koji živi u Osijeku, a Njemačka ga traži zbog pomaganja u ubojstvima dok je bio čuvar u koncentracijskom logoru Auschwitz - Birkenau, mjesečno iz sustava socijalne pomoći već godinama, kako prenosi AP, prima 1500 američkih dolara na teret američkih poreznih obveznika. Potvrdio im je to i Jakobov sin Thomas Denzinger koji živi u SAD-u, napominjući kako to i zaslužuje.

Nije imao izbora?

– To ne ide iz džepova ljudi – rekao je AP-u te dodao kako njegov otac plaća 30 posto poreza. Budući da obitelj nije htio izvrgnuti dugom i javnom sudskom postupku koji je pokrenut protiv njega, odlučio se za novi život.

– Stvorio si je novi život tamo. No, i dalje je ljutit. U vojsci je radio ono što su mu rekli ili je mogao biti strijeljan. Nije imao drugog izbora – rekao je sin Thomas.

SAD je, naime, protiv Denzingera, poslovnog čovjeka iz Ohija, još 1989. godine pokrenuo sudski postupak za oduzimanje državljanstva, nakon što su primili dokumente da je "bio čuvar u više nacističkih logora". Denzinger se tada preko Njemačke vratio u Hrvatsku i nastanio u Osijeku gdje i sada živi. Rodom je iz Čepina. Susjedi ga opisuju kao vedrog, simpatičnog "čikicu".

Folksdojčer iz Čepina

Načitan je, kulturan, informatički pismen, a poznaju ga i po nadimku Amerikanac jer je godinama živio u Americi. U zgradi u kojoj živi dva su stana, a široke je ruke, priča se, i prema svojoj rodbini u Čepinu. Otkad je početkom godine priča o njegovoj prošlosti "buknula" u javnosti, ne izlazi često van. – Živ je, ali bolestan. Često ga vozilom hitne odvoze u bolnicu – pričaju susjedi. Ovaj folksdojčer kao 18-godišnjak se pridružio Hitlerovim postrojbama, a od sredine 1943. godine bio je čuvar u najmanje pet koncentracijskih logora. Hrvatski tužitelji njegovu ulogu počeli su preispitivati ponukani novinskim napisom kako u Hrvatskoj živi nekadašnji čuvar logora. Od njemačkog tužiteljstva zatražili su informacije, a stigla im je opsežna dokumentacija o njegovoj biografiji.

>> Čuvar iz Auschwitza kojeg traži Njemačka živi u Osijeku!

Komentara 6

OK
okvardz
19:30 20.10.2014.

Nevidim kome taj čovjek smeta meni ne.To što je bio čuvar zar to nešto znaći.Pa onda bi i nači čuvari iz Golog otoka trebali da odgovaraju.

NE
Neutralac
12:28 21.10.2014.

Kakve ima veze s tim penzija.. Pa covjek ju je legalno zasluzio u Americi.....

ZA
zaboravi
22:56 20.10.2014.

Ja imam mirovinu u USA i ne dobivam od porezni obveznika vec sam placao porez i svaki mjesec sam placao za mirovinu.Tako da je glupost pisati nesto prije nego sto se provjeri.Da dobija socijalnu pomoc koju ne moze da nosi u Hrvatsku tako da otpada ta mogucnost.On da je odbio u ono vrijeme ono sto su mu naredili bio bi ubijen,kao sto su ubijani u ratu svakom kako su ih zvali"NEPOSLUSNI".Meni ne smeta to hoce samo zbog javnosti da pisu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije