Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Borba oko prodaje

Bivše republike SFRJ dijele stan u New Yorku vrijedan 20 mil. USD

empire state building (1)
Reuters/PIXSELL
12.09.2011.
u 21:08

Srbija, Slovenija, BiH, Hrvatska i Makedonija polažu pravo na 14-sobni dvoetažni stan ima šest spavaćih soba, četiri kupaonice, dva dodatna toaleta

Zadnja bojišnica Jugoslavije, kako ga proziva New York Post, biti će 20 milijuna dolara vrijedan stan na manhattanskoj Park Aveniji.

Dvoetažni stan na jednoj od najboljih newyorških adresa novi je razlog previranja između bivših jugoslavenskih država. Veličanstveni stan uskoro bi se mogao naći na tržištu, ali pet "zaraćenih" strana prvo se mora dogovoriti o agenciji za nekretnine koja će ih zastupati pri prodaji te između sebe podijeliti uprljanu srebrninu i prašnjavi kristal. 

Srbija, Slovenija, BiH, Hrvatska i Makedonija polažu pravo na 14-sobni dvoetažni stan ima šest spavaćih soba, četiri kupaonice, dva dodatna toaleta – i prljavštinu i prašinu skupljanu 19 godina.

- Ovime se zatvara zadnje poglavlje – kazao je Milan Milanović, zamjenik srbijanskog veleposlanika pri UN-u.

Stan od 215 četvornih metara u najboljim su danima koristili jugoslavenski izaslanici pri UN-u, a napušten je 1992. godine kada se Jugoslavija raspala. Jugoslavija je ovaj stan kupila 1975. godine za 100.000 dolara, a zadnji ga je koristio nekadašnji jugoslavenski veleposlanik pri UN-u, Darko Silović, inače Hrvat, koji je 1992. napustio svoje mjesto veleposlanika SFRJ.

Stan je ubrzo postao ničija zemlja, "kolateralna žrtva" u borbi između bivših država.

Dogovor iz 2001. godine između bivših država SFRJ postavio je pravila kako će se u budućnosti dijeliti jugoslavenska imovina, ali stan na Manhattanu nekako je izuzet iz te podjele.

Dogovor o prodaji stana, prema kojem će Srbija, uzimajući u obzir ekonomski moć svake države, dobiti 39,5 posto od prodaje trebao bi ovoga tjedna biti potpisan u Sarajevu. Nakon toga Srbija ima pravo tražiti nadoknadu 2 milijuna dolara za održavanje stana koje je plaćala zadnjih 19 godina.

Ključne riječi

Komentara 43

DO
downunder
08:42 13.09.2011.

A Kosovo?

GR
gradjanski
22:37 12.09.2011.

AH .. to bu premijerka uzela za sebe da joj ne padne visina kad ode s dužnosti!

MO
morales
21:41 12.09.2011.

c

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije