Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BLAŽENKA DIVJAK

Bivša ministrica obrazovanja o poruci Milanovićeve supruge: 'Je li to bilo primjereno? Evo odgovora'

Zagreb: Ministrica Blaženka Divjak predstavlja Akcijski plan za nastavu na daljinu
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/3
05.07.2022.
u 12:27

Roditelj ima pravo reagirati na nepravilnosti, pa i pisati ravnatelju i razredniku, ali pri tome treba imati dobru mjeru i postupak obje strane (roditelj i škola) trebaju provesti po Zakonu i pravilnicima.

Bivša ministrica obrazovanja i sveuličišna profesorica matematike prof.dr.sc. Blaženka Divjak na svom je Facebook profilu komentirala jučerašnje otkriće o supruzi predsjednika Zorana Milanovića.

Naime, Sanja Musić Milanović sa službenog e-maila pisala je ravnateljici zagrebačke Klasične gimnazije žaleći se na sinovu četvorku iz matematike. Ocjena mu je nakon njezine poruke ipak promijenjena i to nakon roka. Opširnije o tome pročitajte OVDJE

Objavu Blaženke Divjak prenosimo u cijelosti: 

"Je li primjereno da (bilo koji) roditelj ovako reagira? Može li se ovo shvatiti kao pritisak na školu i nastavnika?

Ako je sve tako kako piše u članku i ocjena je promijenjena, tada je ovo pismo očito shvaćeno kao pritisak i ocjena je promijenjena suprotno Zakonu o odgoju i obrazovanju. Naime, (Čl.74) kaže da se zaključna ocjena iz predmeta utvrđuje javno, u razredu. Nadalje, Čl. 75 kaže da ako učenik ili roditelj nisu zadovoljni ocjenom mogu u roku od dva dana od završetka nastavne godine podnijeti zahtjev za ispit pred povjerenstvom te se u roku od sljedeća dva dana taj ispit mora i održati. Tako se dokazuje koju je ocjenu učenik zavrijedio. I da, ocjena ne mora biti aritmetička sredina niti se mora dati ocjena iz aktivnosti.

Roditelj ima pravo reagirati na nepravilnosti, pa i pisati ravnatelju i razredniku, ali pri tome treba imati dobru mjeru i postupak obje strane (roditelj i škola) trebaju provesti po Zakonu i pravilnicima. Roditelj ima pravo tražiti prosvjetnu inspekciju i pedagoški nadzor ako se sumnja na nepravilnosti. Ako je sve točno što je JL objavio u ovih nekoliko članaka, onda se tako nije postupilo.

VIDEO: Milanović o ocjenama svog sina: 'Mali je trebao ići u privatnu školu da se zaštiti od ološa'

Nadalje, kada si roditelj i javna osoba, svaka reakcija treba biti odmjerena, jer se percipira da dolazi s položaja moći i pritisak na školu, ravnatelja i nastavnike je višestruko veći. Pa iako u pismu piše da se ovdje ne radi o traženju veće ocjene, cijelo pismo, a posebno trenutak u kojem je poslano, mogu se shvatiti i drugačiji. Barem je to moje mišljenje kao nekoga tko je više u 30 godina u razredu u školi i na fakultetu. Naravno, moj je stav da niti jedan ravnatelj niti nastavnik ne smije popustiti direktnim ili indirektnim pritiscima.

O tome kako roditelji na razne načine pritišću školu i nastavnike da bi učenici često sam govorila i pisala. Dodajem da je odgovornost javne osobe, koja je uz to i sveučilišna profesorica, da primjerom pokaže da se to ne radi, ogromna. Po svemu sudeći i škola je podlegla pritisku ako je ocjena promijenjena, pa će prosvjetna inspekcija očito ovdje imati puno posla. Dakle, ovdje se ne radi o nedostatku propisa već o tome da se zaobilaze.

Molim vas sve koji ćete komentirati da ne stavljate ovo u politički kontekst (ljevica, desnica), a niti osobni (kolegicu osobno ne poznajem, a njezin stručni rad cijenim). Zašto ipak o ovome dajem svoj osvrt? Prije svega zato da se o temi javno argumentirano razgovara, a i da se založim da sve ovo prosvjetna inspekcija i pedagoški nadzor temeljito istraže. Također da analiziramo što je primjerena reakcija roditelja, koja je odgovornost škole, ali i da obranimo školu i nastavnike o neprimjerenih pritisaka.

Komentara 8

Avatar mofo
mofo
12:51 05.07.2022.

Pismo je jel shvaceno kao pritisak, a nema sanse da je ustvari bilo, ha? Zamislite da plenkojeva supruga napise tako nekakvo pismo, padala bi vlada... A ovak jedemo tanje šnite...

DU
Deleted user
12:46 05.07.2022.

Ako je netko temeljem ocjena, objektivno ocjenio učenika, što bi mu trebala biti dužnost onda tu ocjenu nitko ne bi trebao mijenjati.

Avatar Storm95.
Storm95.
13:39 05.07.2022.

Pismo je poslano s pozicije noći, suprotno zakonskim vremenskim okvirima. Ocjena je promijenjena suprotno pravilniku. Tko je kriv, a tko je odgovoran? Gospođa Prva Nepotistica je apsolutno odgovorna! Ravnatelj i oni koji su izmijenili ocjenu suprotno pravilnicima su krivi! ....Ostaje jedino pitanje Tko je tu lud? Ludi su učenici koji uče za 5. I.... ...Ludi su ljudi koji vjeruju u pravdu i poštenje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije