Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZBOG KORUPCIJE

Bivša južnokorejska predsjednica osuđena na 24 godine zatvora

Park Geun Hye
Foto: Patrick van Katwijk/DPA/PIXSELL
06.04.2018.
u 10:08

Park Geun Hye proglašena je krivom za korupciju i zloporabu ovlasti, a čitanje presude uživo je prenosila televizija.

Sud u Seulu osudio je u petak osramoćenu bivšu južnokorejsku predsjednicu Park Geun Hye na 24 godine zatvora zbog korupcije, izvijestili su lokalni mediji. 

Park Geun Hye proglašena je krivom za korupciju i zloporabu ovlasti, a čitanje presude uživo je prenosila televizija.

Optužnica protiv Park podignuta je u travnju 2017. i tereti je po 18 točaka za korupciju, uključujući podmićivanje i curenje državnih tajni. 

Tužiteljstvo je zatražilo 30 godina zatvora i novčanu kaznu od 111 milijuna dolara.

Park nije bila na čitanju presude niti je bila na prijašnjim ročištima.

Ona je optužena da je svojoj bliskoj prijateljici Choi Soon Sil dala preveliki pristup ovlastima vlade, unatoč tome što Choi nije imala službenu dužnost.

Choi je u ožujku osuđena na 20 godina zatvora.

Park (66), koja je postala prva žena na čelu Južne Koreje 2013., opozvana je s dužnosti predsjednice u ožujku prošle godine zbog korupcije nakon višetjednih prosvjeda na kojima se tražila njezina ostavka.

Ona je bila među najutjecajnijim konzervativnim političarima u zemlji i pet puta je bila izabrana u Nacionalnu skupštinu.

Njezin otac je bio Park Chung Hee, koji je vladao Južnom Korejom željeznom šakom '60-ih i '70-ih godina dok nije ubijen 1979. godine.

Komentara 14

Avatar ɹǝɟɹns‾ɹǝʌןıs
ɹǝɟɹns‾ɹǝʌןıs
10:22 06.04.2018.

Koja glupa Drzava tolko godina za mito i korupciju .. Kod nas prvo ukrades 100 milja kuna pa tek imas pravo predsjednici organizirat rodjendan , onda kao premijer prvo moras upropastit 10 drzavnih firmi da bi mogao biti konkuretan za EU parlament , kod nas ovlasti mozes jedino povrijediti ako si stecajni upravitelj a ne isplacujes si 100 000kn mjesecno bruto .. A ono najbitnije ako ti caca nije bio politicki podoban 70ih i 80ih iza 91 nisi imao priliku nista privatizirat za 1kn .. Stvarno su cudaci ti Juzno Krelci .. 20g za kcer diktatorra i 20g za mito jedne predsjednice... Zivjela RH i sloboda kretanja mafiji i lopovim

LE
LeandroZG
10:26 06.04.2018.

Podignuta optuznica u travnju 2017, presuda nakon godinu dana. To je pravosudje, a ne kao jedan nas gradonacelnik sa 250 kaznenih prijava

DU
Deleted user
10:30 06.04.2018.

E da je ovakvo pravosude u HR , gdje bi nam bio kraj ? Rijetko koji politicar bi bio na slobodi a sva imovina bez porijekla bi im bila oduzeta. Pod hitno uvesti Juzno Korejski pravosudni aparat u HR. Nasee krivosude poslati da sude u nekoj od diktatorskih drzava u Africa ( gdje bi se osjecali kao kod kuce) bez kasnijeg prava povratka u zemlju porijekla.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije