Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prodaja javnih stanova

Bivša gradonačelnica Madrida osuđena zbog pogodovanja američkom fondu

Ana Botella
gtres/Gtres/PIXSELL
29.12.2018.
u 07:26

Botella, članica konzervativne Narodne stranke, odobrila je prodaju 18 nekretninskih kompleksa tvrtki u vlasništvu investicijske kompanije Blackstone sa sjedištem u New Yorku bez "javnog natječaja, tehničke studije, i početne cijene"

Bivša gradonačelnica Madrida Ana Botella te još sedmero bivših gradskih dužnosnika osuđeno je u petak na plaćanje kazne od 22,7 milijuna eura zbog prodaje javnih stanova ispod tržišne cijene američkom investicijskom fondu 2013. godine.

Botella, članica konzervativne Narodne stranke, odobrila je prodaju 18 nekretninskih kompleksa tvrtki u vlasništvu investicijske kompanije Blackstone sa sjedištem u New Yorku bez "javnog natječaja, tehničke studije, i početne cijene", navedeno je u presudi suda u Madridu.

U presudi napisanoj na 90 stranica navedeno je kako je pogodovala spomenutoj kompaniji. Time je Blackstone došao do 1.860 stanova te nešto više od 3.000 garaža i drugih prostora u glavnom gradu Španjolske. Botella, inače supruga bivšeg španjolskog premijera Joséa Marije Aznara, odobrila je prodaju preko javne tvrtke Empresa Municipal de Vivienda y Suelo (EMVS). Nekretnine su prodane nekretninskoj kompaniji Fidere, u vlasništvu Blackstonea, za 128,5 milijuna eura. Sud je u presudi naveo kako je tržišna cijena trebala biti za oko 22,7 milijuna eura viša.

Botella i ostali bivši dužnosnici priopćili su kako će uložiti žalbu na presudu suda. Narodna stranka koja je tada bila na vlasti u Madridu poručila je kako bivši dužnosnici "nisu intervenirali niti direktno, niti indirektno u operaciji prodaje stanova", nego da su odobrili plan kojeg je usvojila uprava gradske kompanije EMVS.

Narodna stranka tvrdi kako se EMVS, s oko 700 zaposlenika, zbog gospodarske, financijske i nekretninske krize našao u financijskim problemima s dugom od 600 milijuna eura, pa je kompaniji prijetilo gašenje a zaposlenicima otkazi. Prodaja je obavljena kako bi se spasio EMVS, dodala je Narodna stranka, koja je u svibnju bila osuđena za korupciju nakon čega su socijalisti u lipnju u parlamentu organizirali glasovanje o nepovjerenju njenoj vladi i potom preuzeli vlast u Španjolskoj.

Narodna stranka je na lokalnim izborima 2015. izgubila vlast u Madridu, te od tada vlada lijeva koalicija Ahora Madrid (Sada Madrid), predvođena lijevom strankom Podemos. U svibnju se održavaju novi redovni lokalni izbori. Španjolska se još uvijek oporavlja od gospodarske krize nastale 2008. pucanjem "nekretninskog balona", nakon čega su propadale nekretninske kompanije, radnici dobivali otkaze i gubili stanove kupljene na kredit, a banke ostale s nenaplativim kreditima i neprodanim nekretninama. Tada su Španjolskom vladali socijalisti koji su zbog velike nezaposlenosti 2011. izgubili izbore na kojima je pobijedila Narodna stranka. Nezaposlenost i korupcija i dalje najviše brinu Španjolce.

Komentara 2

OB
ObrenM
09:38 29.12.2018.

Sto je sa bivsom gradonacelnicom Siska? Ona nam za nagradu kroji buducnost u Saboru.Zivila Vlada i Pravosudje !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije