Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tvrtka je završila u stečaju

Bivša direktorica uvjetno osuđena: 'Osvojili ste skupocjene parfeme, samo platite 95 kuna za dostavu...'

sudnica
Sanjin Strukic/PIXSELL/Ilustracija
27.11.2019.
u 13:22

Osuđena je na pet mjeseci zatvore, uvjetno na dvije godine, zbog kaznenog djela protiv slobode i prava čovjeka i građanina, povredom prava na rad i drugih prava iz rada

Bivša direktorica varaždinske tvrtke Hora, poznate po telefonskoj prodaji i distribuciji jeftinih parfema, osuđena je na pet mjeseci zatvore, uvjetno na dvije godine, zbog kaznenog djela protiv slobode i prava čovjeka i građanina, povredom prava na rad i drugih prava iz rada od 17. srpnja do početka studenog 2010. godine. Mora i platiti ono što je uskraćeno bivšim radnicima. Direktorica Nevenka Ž., prema nepravomoćnoj presudi, nije isplatila ugovorene iznose za 19 zaposlenika tvrtke.

Zaposlenici call-centra nazivali su telefonom građane i govorili im da su osvojili dva skupocjena parfema, i to besplatno, no da trebaju samo platiti 95 kuna za dostavu. Tvrtka je završila u stečaju i 2013. godine je brisana iz sudskog registra. Direktorica se izjasnila se da se ne smatra krivom. Tvrdi da je tvrtrkom u stvari upravljao Igor P., koji joj je rekao da će ona samo privremeno biti direktorica, na što je pristala. Tvrtka je počela s radom u srpnju 2010.

Ona je radila na ispisu brojeva telefona koje su zaposlenici trebali nazivati i nabavljala materijal za rad. Izdana je bankovna kartica na njezino ime, no novac je na bankomatu podizao Igor P. koji je, rekla je, nekima od zaposlenika isplaćivao plaće u gotovini. Kad je slučajno načula nešto o radnjama koje su joj zvučale sumnjivo, zatražila je da ju se razriješi dužnosti direktorice, no to se nije dogodilo. Napomenula je kako nikada u svojem životu nije bila uključena u kriminalne aktivnosti. Prije toga je radila kao prodavačica u dućanima dječje odjeće i obuće.

Potvrdila je da su radnici dolazili k njoj i tražili isplatu plaće, no sve ih je uputila na Igora koji je nekolicini isplatio plaću u gotovini i na taj način stišao prigovore. Tvrdi da uopće nije znala da je žiro-račun tvrtke blokiran i kako sumnja da bi zaposlenici radili više mjeseci bez plaće, već su im isplaćivane "na ovaj ili onaj način".

Kad su započeli problemi, Igor P. je, tvrdi Nevenka, inscenirao svoju otmicu, a nju su sva državna tijela počela pozivati jer je u sudskom registru bila upisana kao direktorica. Zna da je Hora imalo prilično imovine i dosta zaliha, pa je u vrijeme otvaranja stečajnog postupka postojala imovina iz koje su se sva dugovanja mogla naplatiti, no ta imovina je, kazala je, polako počela nestajati iz tvrtke. Plaća radnicima bila je ugovorena u iznosu od 2700 kuna uz uvećanja za prebacivanje norme, ali i umanjenja u slučaju neispunjena norme.

Na početku poslovanja tvrtka nije ostvarivala velike dnevne utrške, no kasnije, kad su se uključile i poslovnice u Osijeku i Zadru, ostvarivali su se znatni prihodi koji su, kako je rekla na suđenju, iznosili od 1000 do 3000 kuna po dostavljaču. Tek naknadno je, napominje, doznala određene stvari o poslovanju Igora P. Počeli su, naime, dolaziti vjerovnici iz Zagreba i tražiti isplatu novca, i tada je doznala da je imao više poduzeća u Zagrebu, da nije plaćao vjerovnicima i da se ustvari bavio kriminalom. Tvrtka Hora je u razdoblju od 19. srpnja 2010. do dana posljednjeg evidentiranog prometa 4. ožujka 2011. na račun je ostvarila priljev novčanih sredstava u iznosu od 1.724.788 kuna. Oko 731.565 kuna je potrošeno za razna podmirenja, a iznos milijun kuna je podignuto u gotovini.

Ključne riječi

Komentara 1

MO
modovisisajteMaraschino
09:44 28.11.2019.

meni je začuđujuč podatak da je preko 18100 naivaca nasjelo na tu shemu prodaje... mene kada bi nazvali i tako prodavali taj parfem rekao bi: zadržite vi taj parfem za sebe a meni pošaljite 20 kn. Jer ako vrijedi 95 kn poštarina onda ja zadovoljan sa 20 kn a vi imate parfem od 95 kn...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije