Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
APEL LIJEČNIKA GRAĐANIMA:

'Bitku za zdravlje naše nacije možemo dobiti samo zajedno!'

U Općoj bolnici Karlovac otvoreno  "drive in" testiranje na koronavirus
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
22.07.2020.
u 13:51

"Mi, liječnici smo ovdje zbog vas i za vas. Molimo vas, pomozite nam u borbi za vaše i naše zdravlje. Držite razmak, nosite maske, perite ruke i izbjegavajte veća okupljanja"

Hrvatska liječnici uputili su apel građanima kako bi ih dodatno potakli da epidemiju covida-19 shvate ozbiljno i odgovorno primjenjuju protuepidemijske mjere. Apel koji potpisuju dr. Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore i prof. Željko Krznarić, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora, glasi:  

"Poštovani sugrađani i sugrađanke,

COVID-19 je visoko zarazna bolest izazvana novim koronavirusom koji se izuzetno lagano kapljično prenosi. Širenje epidemije nije moguće u cijelosti zaustaviti sve do pronalaska cjepiva ili lijeka, ali se epidemiološkim mjerama ona može držati pod kontrolom. Mi, hrvatski liječnici, pozivamo vas da se dosljedno i disciplinirano pridržavate javnozdravstvenih mjera.

Provođenjem mjera za sprječavanje prijenosa virusa značajno ograničavamo i usporavamo širenje epidemije, izravno smanjujemo broj novozaraženih te izbjegavamo moguće urušavanje zdravstvenog sustava. Poštujmo propisane mjere, zaštitimo od zaraze sami sebe, članove naših obitelji, naše prijatelje, kolege i sve druge građane.

Smanjite rizik zaraze za sebe i svoju obitelj:

- Držite fizički razmak od drugih ljudi (izuzetak su vaši ukućani) od minimalno metar i pol i na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Razmak značajno smanjuje rizik prijenosa virusa.

>> VIDEO Što se zna, a što se krivo pretpostavljalo o koronavirusu?

- Pravilno nosite maske za lice uvijek u zatvorenim prostorima gdje je prisutno više ljudi. Maske moraju pokrivati i nos i usta i dobro prianjati uz lice. Prije stavljanja i nakon skidanja maske operite ruke. Maske nas međusobno štite, a nisu štetne za naše zdravlje. Znamo o čemu govorimo. Mi liječnici naime svakodnevno godinama na poslu nosimo maske i ne osjećamo zbog toga nikakve štetne posljedice.

- Što češće perite ruke tekućim sapunom i vodom barem 20 sekundi. Sapun razara virus. Ako u nekom trenutku ne možete oprati ruke sapunom i vodom, nanesite na ruke dezinfekcijsko sredstvo koje uništava virus. Virus se može prenijeti dodirivanjem usta, nosa ili oka nakon dodirivanja površina i predmeta na koje su pale zagađene kapljice.

- Ne rukujte se i ne grlite s ljudima s kojima ne živite u zajedničkom domaćinstvu. Nemojte olakšavati virusu da se ubrzano širi na veći broj ljudi.

- Izbjegavajte veća okupljanja ljudi. Takva okupljanja potencijalna su nova žarišta zaraze virusom.

Mi, liječnici smo ovdje zbog vas i za vas. Molimo vas, pomozite nam u borbi za vaše i naše zdravlje. Držite razmak, nosite maske, perite ruke i izbjegavajte veća okupljanja. Pridržavanjem ovih jednostavnih mjera držat ćemo epidemiju pod kontrolom. Ovu bitku za zdravlje naše nacije možemo dobiti samo zajedno!". 

Ključne riječi

Komentara 1

HO
homophob
16:53 22.07.2020.

Koje pohanje u skrotum! Hajde ja cu poceti promociju obaveznog instaliranja sigurnosnog pojasa na zahodsku skoljku! Svrha je preduhitriti moguce padove sa skoljke starijih i bolesnih od naglih nesvjestica i djece koja su nemirna i mogu pasti sa skoljke. Pomozite spasiti zivote starijih i djece i preduhitrimo teske, cesto i po zivot opasne povrede vratnih kraljezaka i leda. Pomozite promociju sprecavanja paralize radi povreda kicme! Zar ce netko biti protiv naseg zdravlja i sigurnost? Sigurnosne pojaseve na zahodske skoljke! Ako spase jedan zivot, ako sprijece jednog od nas postati quadropledic vrijedno je truda i novaca!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije