Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRKIĆ PROTIV BUBALA

Bitka za Osijek - borba do posljednjeg listića

ivica vrkić,krešimir bubalo
Davor Javorović/PIXSELL
30.05.2013.
u 18:00

Bubalu je nastavak dosadašnje politike jamstvo uspjeha, a Vrkiću prekid te politike uvjet napretka

Borba do posljednjeg listića – opis je ukratko završnice za izbor gradonačelnika u Osijeku. Konačni je rezultat, prema anketama, neizvjesniji nego ikad. Aktualni HDSSB-ov gradonačelnik Krešimir Bubalo u drugi je krug ušao s 36 posto osvojenih glasova, s ne baš malih osam posto prednosti u odnosu na Ivicu Vrkića, nestranačkog kandidata SDP-a, HNS-a i HSU-a. No, razlika je u samo nekoliko dana, prema istraživanjima, drastično smanjena pa bi Bubala danas zaokružilo 51, a Vrkića 49 posto glasača. Neodlučnih je deset posto pa je jasno kako je svaki glas važan. Kampanja je bila prljava i oštra što je u drugi plan gurnulo i predizborne programe i obećanja. Čim su se doznali kandidati za drugi krug, oporba je počela zbijati redove.

>> HDZ-ovci čestitali I. Vrkiću, no ne žele otkriti hoće li ga i poduprijeti

Krešimir Bubalo

Jeste li zadovoljni učinjenim u ovom mandatu, s obzirom na to da nije ostvareno sve zacrtano u programu “Snage grada”?

Te 2009. zatekli smo praznu blagajnu i velike dugove koje su nam ostavili moji prethodnici. U tom trenutku bio sam skeptičan hoćemo li moći ispuniti data obećanja, međutim danas s ponosom mogu reći kako sam zadovoljan onime što smo učinili s obzirom na to da nam je proračun s nerealnih 600, pao na 400 milijuna kuna. Mi smo s manjim proračunom napravili veliki posao jer smo pazili na doslovno svaku kunu. Normalno kako smatram da se uvijek može i mora napraviti više od onoga što je učinjeno i razumijem opravdana očekivanja građana. Stvorene su pretpostavke da građani budu još zadovoljniji učinjenim u sljedećem mandatu.

Što mislite o prozivkama oporbe da je Osijek u posljednje četiri godine postao “izoliran i posvađan grad”?

Mislim da takve tvrdnje, kao i mnoge druge, nisu istinite. Grad su izolirani upravo oni koji su iz Osijeka odlazili u Zagreb na odgovorne dužnosti, a brzo zaboravljali na sve projekte koje su obećavali. Mi smo glasno progovarali o lošem odnosu pojedinih ministarstava prema Osijeku. Zar smo trebali šutjeti kada je, primjerice, Ministarstvo kulture Osijeku oduzelo Arheološki muzej ili kada su iz nepoznatih razloga smanjili novac za HNK Osijek?

Da se župan Šišljagić i ja, sa saborskim zastupnicima HDSSB-a nismo borili za interese Osijeka, danas ne bi bilo gradnje južnog traka južne obilaznice, a o autocesti do Osijeka bismo samo sanjali. Uostalom kako se za najuspješniji grad po povlačenju novca iz EU može reći da je izoliran? Kako gradska vlast može odlično surađivati s Bruxellesom, a loše s Zagrebom. Očito kako je problem u odnosu Vlade RH prema Osijeku i Slavoniji i Baranji.

Kako komentirate potez kandidata iz prvog kruga Miroslava Šimića i Ante Đapića, koji su u drugom krugu potporu dali I. Vrkiću?

Osobni interesi su različiti pa tako, nažalost, i potpore. Svako ima pravo dati potporu kome hoće. Vjerujte da ne bih ni želio da mi ova gospoda daju potporu. O kakvom je dogovoru riječ kada nekadašnji lider HSP-a Anto Đapić podržava kandidata SDP-a i Zorana Milanovića, neka zaključe vaši čitatelji.
Meni je kao i u prošlom mandatu najvažnija bila potpora građana Osijeka. Nastojao sam biti gradonačelnik svakog stanovnika Osijeka, a rezultati drugog kruga izbora pokazat će da sam u tome i uspio.

>> Stvaraju pakt: HDSSB-u Osijek, HDZ-u Vukovar?

Osvojite li i drugi mandat, a HDSSB ne dobije potrebnih pet ruku u Gradskom vijeću, kako planirate surađivati s Vijećem?

Mi se, za razliku od drugih stranaka, nismo izjašnjavali protiv suradnje s nekom od političkih opcija jer smatramo da Osijek ne smije biti talac nečijih osobnih interesa i taština. Svoj idući mandat temeljim na razvojnim projektima koje će, uvjeren sam, prihvatiti većina izabranih članova Gradskog vijeća.

Utrka je za gradonačelnika Osijeka prema anketama potpuno neizvjesna. Kako mislite pridobiti neodlučne birače?

Uvijek ističem kako je najbitnije da naši sugrađani izađu na izbore. Prema našim procjenama i anketama drugi krug izbora neće biti tako neizvjestan.

Istaknuli ste nekoliko puta kako je ova kampanja bila najprljavija dosad?

U nedostatku vizije, plana i programa, oporba potpomognuta određenim interesnim skupinama, u predizbornoj kampanji se usmjerila na niske udarce. U osnovi obrazac s državne razine prenijeli su na lokalnu. U ovoj kampanji od oporbe nismo čuli nijedan prijedlog i uvjeren sam kako naši sugrađani na čelu grada ne žele čovjeka koji ne zna ništa drugo osim širiti mržnju i napadati svoje političke konkurente.

Ivica Vrkić

Najavili ste u svom programu potpore poduzetnicima, kao i besplatne vrtiće. Imate li već projekcije u proračunu kako namaknuti taj novac, odnosno hoćete li ga ustegnuti na nekim drugim stavkama i kojim?

Imamo konkretne ideje i projekcije, a ljudi koji osječki gradski proračun poznaju kao svoj džep, već su predvidjeli i točne pozicije u aktualnom proračunu. Međutim, tek kada vidimo o kojim se konkretnim brojkama radi, jer prema dojavama koje svakodnevno dobivam, posljednjih dana novac bukvalno teče iz gradske blagajne. Dakle, tek kada vidimo što je ostalo, donijet ćemo konkretne odluke. Sve drugo bilo bi neozbiljno.

Planirate li uvesti praksu raspisivanja natječaja za direktore gradskih poduzeća?

Cijelu kampanju govorim o transparentnosti pa i sada tako mislim. Naravno, vidjet ću kakva je praksa u drugim hrvatskim većim gradovima, ali i u gradovima europskog okruženja.

Je li Osijek izoliran i posvađan grad?

Osijek je izoliran, a posvađani su političari!

Utrka za gradonačelnika Osijeka u drugom je krugu, prema anketama, potpuno neizvjesna. Kako mislite pridobiti neodlučne birače?

O tome sam vodio računa tijekom cijele kampanje, a kakvi su rezultati – vidi se po sve većoj nervozi političkih suparnika.

Može li vam potpora kandidata iz prvog kruga Miroslava Šimića i Ante Đapića donijeti prevagu (glasovi desnih birača) ili, možda, na kraju biti kontraproduktivna?

Ni ugledni stručnjaci ne znaju što je danas lijevo ili desno, a kamoli birači. Naravno, da nam je njihova potpora i te kako važna.

Slažete li se s ocjenama kako je ova kampanja bila najprljavija dosad?

Nije bila prljava kampanja, nego su bili prljavi pojedinci i to iz samo jedne stranke. Budući da se ne znaju nositi s istinom i javnošću, jer su naučili služiti se samo spletkama i manipulirati javnošću, oni se služe prljavštinama. No, u njihovom se blatu ne mislim valjati. Neka se sami vade iz njega.

>> Sve o lokalnim izborima čitajte u našem specijalu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije