Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRAMA MLADOG VINKOVAČKOG PARA RAJKOVIĆ

Bitka za Lanin život s 300 kuna mjesečno

hrv_lana_tx.jpg
import
18.02.2007.
u 20:37

Ponekad se vozim gradom i prođem kroz crveno. Mozak mi  stane i ne znam što činim. Zaboravljam gdje sam parkirao. Ne znam što se događa u glavi mog djeteta, je li tumor nestao ili se povećao. Liječnici šute jer ni oni ne znaju. Osuđeni smo na čekanje, daleko od kuće, bez djeteta, bez novca, u tuđem stanu. Samo imamo nadu  govori Siniša Rajković (24), otac  dvogodišnje Lane koja lani od listopada leži u Klaićevoj bolnici zbog tumora na mozgu.

Bez posla u Zagrebu
 Priča Siniše (24) i Vesne Rajković (23) o onome što prolaze boreći se za njezin, svoj i život njihove nerođene bebe priča je o roditeljima čija su djeca oboljela od malignih bolesti. Splitska udruga Sanus upozorila je na Međunarodni dan djeteta oboljelog od raka  da roditelji nemaju gdje stanovati u Zagrebu dok im se djeca liječe. Najavili su da će do ljeta u suradnji s Ministarstvom zdravstva osnovati nacionalnu zakladu "Zajedno". Lanin otac Siniša iz Vinkovaca živi s trudnom ženom u Zagrebu u stanu udruge Krijesnica bez primanja. 

Preselivši se iz Vinkovaca ostao je bez posla u fušu, kako je dotad prehranjivao obitelj. Imaju samo bolesno dijete i nadu da će jednog dana s odjela Onkologije odvesti malenu zdravu kući. Lana je prohodala s devet mjeseci, no s 20 mjeseci prestala je hodati.   Lani  24. listopada dijagnosticiran joj je tumor na malom mozgu.

- Tog dana ona je plakala u bolničkom krevetiću, mislio sam na nju i na ženu trudnu tek dva mjeseca i bio sam lud. U šoku. Pitao sam liječnike što će biti s Lanom, rekli su mi "mnoga su djeca, oboljela od raka, danas živa i zdrava, mnoga nisu..."  priča Rajković.

 Prvih mjesec dana spavali smo u kućici od 30 kvadrata u Oborovu s tetom, njezinim mužem i njihovo troje djece. Vozili smo se svaki dan 70 kilometara da budemo uz Lanu. U auto sam točio loživo ulje da ne plaćam gorivo, a onda me  policija  kaznila.  Ne mogu se vratiti kući i nešto raditi, ostaviti dijete s trudnom ženom koja zbog citostatika ne bi ni smjela biti s njom u sobi. No, kaže, "ona bi umrla da ne vidi Lanu dva dana".

Čekanje pomoći
- Moramo biti pred Lanom nasmijani, praviti se da je sve u redu, jer  joj je je  još teže ako nas vidi tužne. Para mi se srce kad kaže "boli me glava".  Nitko ne priča da je dobro, nitko od liječnika ne kaže da će ozdraviti jer to nitko ne zna  priča Siniša Rajković.

Noću ne spava, misli na to kako je jedan dječak nedavno  umro u njezinoj sobi jer se stanje pogoršalo baš kad su svi mislili da je dobro. Strahovito se boji da se to ne dogodi i Lani i ne zna kako bi to preživio. Misli na to i kako nemaju novca ni da joj kupe pelene, jer primaju tek 300 kuna dječjeg doplatka, koliko moraju platiti i režije. Prije tri mjeseca predali su zahtjev za socijalnu pomoć, ali ništa još nisu dobili.

Kakva je to država u kojoj je moguće da nezaposleni otac, s trudnom ženom i s teško bolesnim djetetom, mora čekati tri mjeseca na socijalnu pomoć? No, Siniša Rajković čak nije ni ogorčen. Zato se sramimo još više.

Svi koji žele pomoći maloj Lani mogu uplatiti novac na žiro račun njezinog oca Siniše Rajkovića. Broj žiro računa je 2340009 - 3206707278, za malu Lanu ;Privredna banka Zagreb.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije