Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LOKALNI IZBORI

Bitka na ljevici za gradonačelnika Zagreba: Vrh SDP-a želi Klisovića, ali Maras ne odustaje

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
26.01.2021.
u 06:37

Nijedan kandidat ‘iz šešira’ ne može proći bolje od njega, uvjeren je Maras

Konačna odluka tko će biti SDP-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba trebala bi biti donesena u petak na sjednici gradskog odbora zagrebačkog SDP-a. Sjednicu je sazvao šef zagrebačke organizacije Gordan Maras koji će se, kako doznajemo, svojoj organizaciji i ponuditi kao kandidat za gradonačelnika.

‘Opasnost Tomašević’ prošla

Sam Maras nikad nije skrivao da je spreman na kandidaturu za prvog čovjeka grada. Teškom mukom pristao se te uloge odreći i stati iza Tomislava Tomaševića dok je još postajala ideja da SDP na izbore u Zagrebu ide zajedno s Možemo. No nakon što je ta „opasnost“ prošla, Maras je, kažu upućeni, odlučio da se više ni zbog koga neće micati iz prvog plana. Kao šef zagrebačke organizacije uvjeren je da on ima svaki legitimitet biti kandidat za gradonačelnika Zagreba i da ni jedan „ad hoc kandidat“ koji bi se sada „izvukao iz šešira“ ne može polučiti bolji rezultat od njega. To je, kažu naši izvori, i razlog zbog kojeg su svi razgovori s Marasom na kojima se ispitivala šansa da odustane od kandidature i da i on stane iza Joška Klisovića kao kandidata, a za kojeg velika većina vodstva SDP-a smatra da bi bio bolji kandidat, navodno neslavno završili.

– Maras se jednostavno ne da nagovoriti. On misli, uvjeren je, da će stranka s njime dobiti 15 posto i da će proći znatno bolje nego što je pokazalo istraživanje i ne da se razuvjeriti. Uza sve to, ima, odnosno imat će, podršku gradskog odbora, barem velike većine njih, i sada tri mjeseca prije izbora teško je vrhu stranke išta lomiti preko koljena. I Maras je toga itekako svjestan – kaže izvor iz vrha SDP-a.

Ono što je trenutačno nejasno jest pitanje hoće li se u petak na gradskom odboru glasati samo o Marasu ili će se u „ponudi“ svejedno naći i ime Joška Klisovića. Naši izvori iz zagrebačkog SDP-a kažu kako nije isključeno da će neki članovi gradskog odbora na sjednici u petak predložiti Klisovića.

A mnogi drže da bi bilo logično i da se, ako doista ima ambiciju biti kandidat za gradonačelnika, sam Klisović prije petka ponudi gradskom odboru. Hoće li sam Klisović napraviti taj korak, pitanje je koje je trenutačno bez odgovora. A upravo taj podatak, da Klisović ni jednom nije javno istupio i ponudio se za kandidata, oni koji podržavaju Marasa ističu kao jedan od ključnih argumenata kontra Klisovića. Tvrde da time pokazuje da mu sve mora biti servirano, kažu da je logično i pristojno da sam istakne svoju ambiciju ako je doista ima, a neki se pitaju i kakve točno veze Klisović ima sa Zagrebom osim činjenice da je tu rođen, da tu živi i radi.

Lobiranje do petka

Nema sumnje da će do petka trajati lobiranja što za jednog što za drugog kandidata, a kako će se sve rasplesti, navodno će odlučiti sama gradska organizacija s obzirom na to da, kažu naši izvori iz vrha SDP-a, šef stranke Peđa Grbin, za razliku od nekih drugih sredina, u slučaju Zagreba nema namjeru ići protiv odluke zagrebačke organizacije. Što znači da su Marasove šanse, u ovom trenutku, veće.

– Marasu na ruku ide i činjenica što nekoliko članova vodstva stranke, koji su na njegovoj strani, na Grbina imaju velik utjecaj. Iako su u manjini, glasno ga uvjeravaju da je glupo sada u zadnji tren mijenjati kandidata za Zagreb. Mislim da će im Grbin na kraju popustiti i prepustiti sve zagrebačkoj organizaciji. Iako svi znamo da to nije dobro ni za Zagreb, ni za SDP, ni za Marasa u konačnici – uvjeren je naš drugi izvor iz Predsjedništva SDP-a.

VIDEO Još nema popuštanja mjera. Božinović: “Najgora je opcija da se nešto naglo otvori pa onda naglo trebate zatvoriti.”

Komentara 42

LI
linkser2
07:02 26.01.2021.

ono kada želiš biti kandidat a i uža obitelj vidi da si iritatni podkapacitirani klaun

PO
pole
06:57 26.01.2021.

Ovaj Vrtni patuljak će im biti veći AS iz rukava od Mrak Taritaš!! Htjeli bi kao rušiti Bandića, a za protivnike mu guraju Zokijevog kuma i ovog potrošenog galamdžiju!!!

DU
Deleted user
06:59 26.01.2021.

Puna podrška Marasu! "Ravno do dna"!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije