Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u petak novi pokušaj konstituiranja Skupštine SDŽ-a

'Bit će to još jedna stativa. Oni će predložiti Dašu Dragnić, mi ćemo reći ne, hvala'

Zagreb: Dolazak HDZ-ovaca na sjednicu Predsjedništva
Marko Prpic/PIXSELL
15.07.2021.
u 14:27

Kako je rekao Ante Pranić, koji je najavio njezinu kandidaturu, očekuju podršku političkih opcija s kojima su i na prvoj sjednici imali zajedničkog kandidata (MOST i Centar).

Bit će to veliko iznenađenje ako se u petak uspije konstituirati Skupština Splitsko-dalmatinske županije. Nitko nema većinu, politički dogovor još nije postignut, ako se situacija ne promijeni u četvrtak uvečer. Za županicu će biti predložena Daša Dragnić iz koalicije ZA (NLM, Pametno i HSLS).

Kako je rekao Ante Pranić, koji je najavio njezinu kandidaturu, očekuju podršku političkih opcija s kojima su i na prvoj sjednici imali zajedničkog kandidata (MOST i Centar). - Očekujemo podršku i svih drugih opcija koje participiraju u ovoj skupštini i kojima je stalo do konstruktivnog djelovanja, bez nepotrebnog odlaganja i štetnog gubljenja vremena - istaknuo je Pranić.

- Došlo je vrijeme da u naš politički prostor uđe istinski dijalog, transparentnost i konstruktivnost, argumentacija općeg dobra i jednakih uvjeta za sve. Istinski živim ove vrijednosti, stoga sam spremna preuzeti ulogu prve među jednakima, i biti medijator i katalizator ovih procesa - poručila je Dragnić. Ante Sanader, predsjednik županijskog HDZ-a nije nam se javio, ali po neslužbenim informacijama HDZ neće imati kandidata.

- Bit će to još jedna stativa. Oni će predložiti Dašu Dragnić, mi ćemo reći: "Ne, hvala" – neslužbeno govore HDZ-ovci koji su u koaliciji s HSP-om osvojili najviše mandata (18), ali 4 Kerumova im nisu dovoljni za većinu od 24. Većinu nema ni oporba. Most ima 7 predstavnika, SDP 6, koalicija ZA 5, Centar 4. Koja opcija će doći na vlast ovisi o Domovinskom pokretu i njihova 3 zastupnika.

Oni su pozivali Most da zajedno s njima i HDZ-om sastave vlast bez Keruma, pozivajući se na zajedničku ideologiju, što je Most kategorički odbio. DP na prošloj sjednici nije podržao Ivicu Kukavicu (Most) za župana, iako je riječ o poznatom branitelju, pravdajući se kako ne žele u koaliciju s Rankom Ostojićem, jer ga je SDP podržao. Upućeni u političke pregovore tvrde kako su već odlučili podržati HDZ i HGS, ali čekaju krajnji rok, u kolovozu kada će sjednica Županijske skupštine biti sazvana treći put, ako se u petak ne konstituira.

Komentara 2

SI
sisavac
14:39 15.07.2021.

zadnji dan za konstituiranje sjednice će se odlučiti. tada će svakom vijećniku biti jasno da mu je to zadnja prilika da unovči mandat, i 4 godine nešto zaradi. jer na ponovljenim izborima nitko nije siguran da će bit na listi, a kamoli opet u skupštini. novac radi čuda. inače, bez puno natezanja, župan je glavna figura, skupština je u slabijem položaju. ako i skupština bude suprotna od župana, ne bude ga mogla puno blokirati. on može ići demagoški sa proračunom za iduću godinu, skupština to može odbiti, i ide se na ponovne, prijevremene izbore. a kako će župan u to vrijeme biti i dalje isti, imat će divnu priliku za svaku stvar koja bude problem kriviti protivnike. narod pamti par mjeseci, a izbori su začas.

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
14:31 15.07.2021.

MOST-Centar - Zvezdaš !! Koje društvo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije