Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prijatelji kohezije

'Bit će nam teško, ali iz fondova EU moramo izvući što više'

konzultacije
Foto: Anto Magzan
1/2
05.10.2012.
u 13:13

Unatoč nadanjima za uspješno korištenje kohezijskih fondova, premijer je objasnio da ni jednoj od zemalja korisnica tih fondova nije uspjelo iskoristiti sve što fondovi pružaju

Hrvatska je jedna od korisnica neto proračuna Europske unije. Naš cilj je je da to budemo što kraće vrijeme, ali trenutačno je stvarnost takva i ovdje se borimo za konkretne financijske interese jer želimo biti kvalitetni korisnici europskih fondova da nam se ne bi dogodilo da uplaćujemo više nego što izvlačimo. Morat ćemo nuditi kvalitetne projekte i fondove te dizati svoj društveni proizvod – kazao je po završetku sastanka "Prijatelja kohezije" u Bratislavi premijer Zoran Milanović.

Milanović je istaknuo kako će ustrajati da se na Hrvatsku prilikom ulaska u EU primjenjuju isti kriteriji koji su se primjenjivali na sve nove članice po pitanju broja godina koje novim državama članicama stoje na raspolaganju za kompletiranje projekata.

-–Uvijek nam se nude bitno veća sredstva od onoga što smo uplatili i to se neće promijeniti – naglasio je premijer na pitanje hoće li eventualno smanjenje sredstava u strukturnim fondovima utjecati na razvoj daljnjih projekata, a dodao je i da Hrvatska u kohezijskim fondovima vidi "zdravi i živi novac za kvalitetne projekte" u kojem je uvijek trećina hrvatskog novca.

Unatoč nadanjima za uspješno korištenje kohezijskih fondova premijer je objasnio da ni jednoj od zemalja korisnica tih fondova nije uspjelo iskoristiti sve što fondovi pružaju, ali smatra da su, ako se bude ustrajno i kvalitetno radilo, veće mogućnosti korištenja dobrobiti fondova.

– Hrvatska je u EU ušla, nažalost, kasno jer su se pravila igre promijenila i bitno su teža, a neke stvari smo morali izgraditi sami, a sad to što smo sami radili moramo iskoristiti na najbolji mogući financijski način. Da smo u EU ušli ranije većinu tih projekata koje smo sami financirali, ako što su recimo autoceste, financirala bi EU tako da su naši zahtjevi sada mali, ali su legitimni. Tu mislim na Pelješki most, odnosno na način povezivanja hrvatskog sjevera s jugom – rekao je Milanović objasnivši kako će, dođe li do realizacije Pelješkog mosta, svaki treći euro za taj projekt uplatiti Hrvatska.

Komentara 11

VE
vero
13:50 05.10.2012.

Dragi premjeru i mi to znamo što ti stalno ponavljaš kao papagaj: Treba ovo, treba ono. Pa ti si se dočepao vlasti i slasti. Pa gdje ti je vrla Kuku-ekipa da piše te projekte za tu silnu lovu, gdje sese zapelo. Pa vi ste to već trebali debelo pisati, pa vi ste sve stručnjak do stručnjaka, zato ponavljate stalno jedno te isto što i vrapci na grani znaju. A da angažirate strane stručnjake da vam napišu projekte za koji milijun kuna ???

GO
google385
15:05 05.10.2012.

hrvatski politicari su na krivom putu jer samo pricaju kako treba iz EU izvuci sto vise bez rada i truda.uspjesan si ako uplacujes a ne ako izvlacis .ako narod ima posla i dobro zaraduje sretan ce biti i ako uplati .greska je pricati o izvlacenju novca iz EU narod se treba uciti da radi i zaraduje i uplacuje a ne samo kako izvlaci

SA
samuel
13:35 05.10.2012.

umjesto da priča da je teško trebao je organizirati posao. no ekipici na vlasti nije jasno da se na ručkovima ne rade poslovi. btw, milanović se zdebljao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije