Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sukob vlade i crkve

Biskupi Vladu optužili za eugeniku i podržali ideju referenduma

laboratorij
Arhiva VL
Autori: Ivanka Toma, Sonja Hoffman, Darko Pavičić
09.07.2012.
u 15:32

Eugenika je znanost za poboljšanje rase, pa HBK drži da Zakon stvara svijet u kojem nema mjesta za drugačije

Hrvatski biskupi krenuli su u žestoku ofenzivu protiv Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji. Podržavaju raspisivanje referenduma o tome zakonu, a Vladu optužuju za “eugeniku” (znanost za poboljšanje rase, nap. a.) - pojam koji se od njegova nastanka u krilu nacizma u današnje vrijeme ne rabi u pozitivnom kontekstu, jer su zagovornici eugenike (prije nacisti kao tvorci, a danas GMO tvrtke pod patronatom utjecajnih zaklada sa Zapada kako bi smanjili broj stanovnika u Africi i siromašnim zemljama svijeta) prokazani kao kreatori zdrave ljudske rase, svijeta u kojem defektnim i drukčijim osobama nema mjesta.

Biskupi podržavaju 133.000 potpisnika Deklaracije o početku i zaštiti ljudskog života čime daju zeleno svjetlo prikupljanju potpisa protiv Zakona. Štoviše, Stalno vijeće “bezrezervno podupire one građane koji su dosad potpisali Deklaraciju” i u dosad najoštrijem priopćenju osuđuje Zakon, a način njegova donošenja naziva manipulacijom zakonodavca da ga donese bez prave i sustavne javne rasprave.

U Vladi takve optužbe potpuno odbacuju.

– Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji bio je tema razgovora između premijera Zorana Milanovića i zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića. Crkva je tražila da Zakon ne ide u hitnu proceduru, te da se o njemu provede javna rasprava – kaže nam sugovornik iz vrha Vlade, naglašavajući da su oba zahtjeva ispoštovana. Unatoč prijetnjama referendumom, Vlada neće povući zakon iz drugog čitanja, nego će se ovaj tjedan o njemu glasovati u Saboru.

Pozvali vjernike na post

Saznajemo da je Klub SDP-a pripremio amandman na Ostojićev zakon. Traži brisanje članka 62. stavka 2., odnosno “resetiranje” zakona. Pojednostavljeno, Klub SDP-a smatra da su žene koje su išle u postupke MPO-a po Milinovićevu zakonu koji nije dopuštao zamrzavanje zametaka bile diskriminirane, te traže da im se ti postupci ne računaju, već da ih se tretira kao da idu iz početka. U SDP-u tvrde da je zakon fer prema svima jer ženama vjernicama, koje smatraju da život počinje od začeća, ostavlja mogućnost zamrzavanja jajne stanice, a onima drugima zamrzavanja zametka.

Biskupi tvrde da zakon “nije human jer zbog selektivnog pristupa ima eugenički karakter, što je vidljivo jer se kao cilj, za razliku od važećeg zakona, navodi postizanje začeća, trudnoće i rođenje zdravoga djeteta, što je vezano uz neograničenu primjenu preimplantacijske genetske dijagnostike.

– Konačni prijedlog Zakona je duboko nemoralan i nehuman, a njegovo bi provođenje dovelo do nepredvidivih posljedica za hrvatsko društvo – kažu biskupi i pozivaju “sve vjernike na molitvu, post i pokoru kako bi izrazili svoje opredjeljenje za kulturu života te vrednote braka i obitelji”.

Vlada polazi od oprečnih stajališta

– Ovo je jedan od onih zakona u kojima su količina i intenzitet javne rasprave obrnuto razmjerni poznavanju odredbi zakona. On se tiče manjeg broja ljudi kojima se želi pomoći – rekao je premijer Milanović naglašavajući da Zakon ne ide nikome na štetu.

– Žao nam je ako Zakon nekoga vrijeđa, ali on je dio našeg programa, naših orjentacijskih vrijednosti koje provodimo i za koje smo dobili mandat. Pri tome ne želimo poniziti ni jednu drugu vrijednost, moralnu, ljudsku ili biblijsku – zaključio je premijer.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić ističe da je prihvatio tri značajna amandmana.

– Razgovarao sam s pravobraniteljicama za ravnopravnost spolova, osoba s invalidnošću, te s pravobraniteljicom za djecu i prihvatio neke od njihovih primjedbi – kaže Ostojić. Pojašnjava da će stoga i žene nakon 42. godine života imati pravo na MPO kada to njihov liječnik indicira, a jednaka prava Zakon će omogućiti i osobama lišenim poslovne sposobnosti.

– Novost je u Zakonu i to da pravno i psihološko savjetovanje, koje je opcionalno, neće ići na trošak pacijenta ako ga ustanova u kojoj se postupak izvodi ne može pružiti – istaknuo je ministar zdravlja.

Udruge u akciji

Udruge koje će uz potporu Crkve skupljati potpise za referendum odmah kreću u akciju i tvrde da će do jeseni skupiti oko 800.000 vjerničkih potpisa. Pitanje je, međutim, hoće li im biti od koristi. Ustav i Zakon o referendumu sadrže neprecizne odredbe o čemu je moguće raspisivati referendum. Nejasno je, stoga, je li Zakon o MPO uopće podoban za referendum.

– Kad bi se dopustila neograničena politika “zaobilaženja legislatora”, a referendum jest takva radnja, dakle odlučivanje naroda koje praktično ne poznaje granice, onda se ne bi ni radilo o ustavnoj demokraciji, već ekstremnom političkom deciozionizmu u kojemu svako predstavništvo postaje besmislenim – zaključuje profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Splitu, dr. Arsen Bačić.

Komentara 230

KR
kristov
15:56 09.07.2012.

Kome su to oni obećali da će donijeti tako duboko nemoralan i nehuman zakon????? Koliko je takvih roditelja u Hrvatskoj? Još jedna prevara kukavne koalicije!!

Avatar stravaxx
stravaxx
15:56 09.07.2012.

primi se motike

OB
-obrisani-
15:55 09.07.2012.

kad ti moc lupi u glavu pa laprdas bez razloga licemjeni gadovi ovdje pametuju roditeljima koji ne mogu imati djece pametuju zenama koje ne zele djecu pametuju obiteljima jer imaju premalo djece a sto je s njihovim klincima koliko jeje djece u hrvatskoj kojima su ocevi svecenici ali to nigdje nije upisano klinci ne znaju tko im je otac a majke dobijaju hrpu love da sute

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije