Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HBK-MESIĆ 1:0

Biskupi: Vjernici, na popisu recite da ste katolici i Hrvati

hbk
Patrik Macek
31.03.2011.
u 14:18

Crkva poziva vjernike da se izjasne kao katolici jer ta se činjenica danas navodno pokušava osporiti

Nogometnim rječnikom moglo bi se reći - hrvatski biskupi : bivši predsjednik Mesić 1:0. Biskupi se, naime, nisu dali isprovocirati izjavom bivšeg predsjednika Stjepana Mesića da molitva za generale u Haagu nema veze s poslanjem Crkve. Štoviše, ne samo da su se četvorica biskupa na konferenciji za novinare u četvrtak (gospićki Bogović, hvarsko-brački Štambuk, riječki Devčić i zagrebački Gorski) pravdali da zbog zauzetosti oko zasjedanja HBK nisu ni čuli ni vidjeli Mesićevu kritiku inicijative Komisije HBK Iustitia et pax, nego nisu htjeli komentirati ni samu inicijativu vlastite komisije Pravda i mir. Točnije, poručili su da su na ovom zasjedanju svi oni zajedno odlučili pozvati vjernike u petak, 8. travnja na molitvu za Domovinu.

- Taj petak u korizmi slučajno je izabran, a Crkva je često pozivala na molitvu u ovakvim situacijama, kao što je sada u Hrvatskoj. I sami pišete da je kriza i da su teška vremena, pa je potrebno da Crkva posegne za molitvom da se nosimo s problemima koji nas pritišću - pojasnio je novu molitvenu inicijativu hrvatskih biskupa mons. Ivan Devčić, nadbiskup riječki.

- Bojimo se da je riječ o iskonstruiranost. Mi smo samo pozvali na molitvu za Domovinu - rekao je hvarsko-bračko-viški biskup mons. Slobodan Štambuk, odbijajući se uvući u nekad tradicionalni sukob Crkve s predsjednikom Mesićem.

S druge strane, biskupi su vjernicima poslali upute oko popisa stanovništva, jer se "u zadnje vrijeme na razne načine pripadnike Katoličke crkve pokušava otkloniti od izjašnjavanja da su katolici, zamutiti pogled i stvoriti drukčiju sliku o hrvatskom društvenom tkivu od onoga kakvo ono civilizacijski i kulturološki zapravo jest".

- Ovime pozivamo sve vas, katoličke vjernike, da očitovanjem svoje katoličke vjere i pripadnosti svom narodu promičete naše vlastitosti i vrijednosti, naš identitet, kojim pridonosimo izgradnji dobara u svojoj hrvatskoj domovini - poručili su biskupi, dodajući da će dobiveni podaci biti "temelj za donošenje raznih političkih, gospodarskih i drugih odluka, važnih za vremensko razdoblje pred nama".

- U popisu stanovništva ne zaboravite istaknuti da ste katolici, da ste Hrvati ili pripadnici nekog drugog naroda - poručili su biskupi, a biskup Štambuk je dodao da ga sve danas "podsjeća na prošla vremena u kojima je grijeh bilo reći da si Hrvat i katolik".

Biskupi su detaljno razgovarali o pripremama za dolazak pape Benedikta XVI. u lipnju u Zagrebu, pa je pomoćni zagrebački biskup mons. Mijo Gorski rekao da su za Hipodrom, gdje će se u nedjelju služiti misa, organizirane dvije poljske bolnice te ukupno 300 medicinskih sestara. Crkva je osigurala 2000 volontera, a ukupno će na svim susretima (Trg bana Jelačića, katedrala, HNK i Hipodrom) biti na raspolaganju oko 4000 ljudi.

- Nigdje se neće moći ući bez ulaznica i akreditacija koje će trebati ondje gdje će Papa biti blizu - upozorio je mons. Gorski i najavio uskoro detaljnu konferenciju za novinare o pripremama za doček Svetoga Oca.

Na pitanje koliko će stajati posjet, odgovorio je da se to ne može trenutačno ni približno reći jer se tek traže ponude.

- A kada neki drugi državnik stiže u posjet, onda se ta pitanja ne postavljaju, nego samo kada nam dolazi Papa - dodao je biskup Štambuk.

Biskup gospićko-senjski mons. Mile Bogović pojasno je ideju "svehrvatskog groba" na Krbavskom polju kod Crkve hrvatskih mučenika.

- Bio bi to grob s kostima iz raznih neobilježenih grobišta, koje nađe seljak kada ore njivu da bi posijao kukuruz. Vojna nepartizanska groblja su neobilježena i sustavno uništena 1946., no bez obzira ma to je li riječ o partizanima ili ustašama, moramo se pomiriti s tim da svatko ima pravo na svoj grob - rekao je mons. Bogović, dodajući da u tome grobu ne bi bile kosti s mjesta kao što su npr. Jazovka ili Bleiburg, tj. gdje već postoji obilježje.

Komentara 1087

OB
-obrisani-
11:12 01.04.2011.

@ petar-m I, kojim je redom nastao život na Zemlji?

OB
-obrisani-
09:19 01.04.2011.

. . ............Nemojte ni pomisliti da mozete izbjeci nagradu za svoja djela ,,,........... . ...pedofilima je sve jedno sta ce biti na \"onom\" svjetu, vazno je da na ovom uzivaju,i da imaju dovljno guze i p...de,.........i novac.. . .

SA
santos008
11:12 01.04.2011.

Rambo da se ne bi izlagao troskovima puta radi moje matere ,mozes to obaviti i kod kuce.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije