Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BISKUPI O PRESUDI

Biskupi: Ovakva presuda može biti potpora novom nasilju i nepravdi

biskupi
Goran Kovačić/Pixsell
20.04.2011.
u 13:11

Pozivamo odgovorne u našoj domovini da zločine istražuju i kažnjavaju kako bi pravda postala službenicom mira na našim prostorima

Hrvatski biskupi objavili su svoju najavljivanu izjavu o haaškoj presudi generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, koja je, kako kažu, "unijela nemir u srca mnogih hrvatskih građana te je narušila njihovo povjerenje u institucije pravde i istine na međunarodnoj razini"

Osim što dijele nevjericu s vjernicima i građanima, biskupi su zabrinuti i zbog njezinog "negativnoga utjecaja na interpretacije i povijesne prosudbe osloboditeljskog rata Republike Hrvatske, tj. obrane od srpske agresije" i boje se da će to utjecati i na međunarodni ugled Hrvatske i hrvatskog naroda u cjelini te na izgradnju mira i pravde u međunarodnim odnosima.

"Izražavamo svoju kršćansku i ljudsku solidarnost s osuđenim generalima Antom Gotovinom i Mladenom Markačem i s njihovim obiteljima. Isto tako izražavamo solidarnost i sa svim nevinim žrtvama i ljudima, bez obzira kojem narodu pripadali, a stradali su tijekom Domovinskog rata na bilo kojem bojištu od Iloka i Vukovara do Konavala i Dubrovnika. Njihova patnja i stradanje zaslužuju našu sućut i osudu. Zbog toga pozivamo sve odgovorne u našoj domovini da počinjene zločine istražuju i pravedno kažnjavaju kako bi pravda postala službenicom mira na našim prostorima. Istodobno očekujemo da svi odgovorni u svijetu postojano brane načela međunarodnoga prava koje će biti jednako za sve, velike i male narode. Jer, samo tako pravda i istina mogle bi biti jamac i temelj mira i uzajamnog razumijevanja", kažu biskupi u svojoj izjavi.

Oni posebno osuđuju formulaciju o „udruženom zločinačkom pothvatu“, koja je, kako kažu, neutemeljena i teška uvreda hrvatskom narodu, kao i pravdi uopće.

"Takvom doživljavamo i presudu tadašnjem državnom hrvatskom vodstvu i generalima koji su vodili oslobodilačke akcije u Domovinskom ratu. Smatramo da ta presuda može postati opasna i indirektna potpora novom nasilju, kao i izvorom daljnjih nepravdi u svijetu. Zbog toga nastavak suđenja u tom procesu zaslužuje maksimalnu osjetljivost pravnih stručnjaka za istinu i za pravdu, kao i pozornost čitave međunarodne zajednice za konačni pravedni pravorijek u tom procesu", stoji u izjavi Hrvatske biskupske konferencije.

No, biskupi ponovno pozivaju građane da unatoč doživljenoj nepravdi čuvaju svoje dostojanstvo, mir srca i bistrinu uma.

"Sve pozivamo na slogu, zajedništvo i ustrajnost u traženju i prihvaćanju cjelovite istine i pravde. A vjernike pozivamo na molitvu te neka se nadahnjuju snagom i dostojanstvom poniženog, osuđenog i uskrsnuloga Krista. Neka budu postojani u njegovoj školi ljubavi koja ne pita za cijenu i za žrtvu. Neka mole i za prosvjetljenje srca svih odgovornih za ostvarenje vladavine pravde i istine. Istina i pravda su, naime, preduvjet mira i solidarnosti među ljudima i narodima", stoji u apelu hrvatskih biskupa.

Komentara 285

OB
-obrisani-
16:49 20.04.2011.

Vidi malih demona i vjerskih manjina kako laju na Križ hahahahaha Miševi izašli iz svojih rupa......AL VRATIT ĆE SE MAČKA ....

LD
Ljupče Dragoljupče
20:23 20.04.2011.

abortus je vrhunsko dostignuce modernog coveka...i ako se vrsi lege artis u kontrolisanim uslovima,aposlutno,al apsolutno ga podrzavam......

OB
-obrisani-
16:50 20.04.2011.

Sad kad su se biskupi izjasnili bice sve u redu....hehehe.Eto i pedofili su na braniku lijepe nase...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije