Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Biskup Škvorčević: Hrvati i Srbi upućeni su jedni na druge

Naslovnica 16.12.2017.
16.12.2017.
u 00:20

"Katolička i Pravoslavna crkva ne smiju ostati zarobljenice nacionalnih i političkih interesa. Ne smijemo se trajno baviti onim što nam razara živote"

Propovijed biskupa požeškog mons. dr. Antuna Škvorčevića na misi u Vukovaru u povodu ovogodišnje obljetnice pada Vukovara snažno je odjeknula u javnosti pa je to bio povod za razgovor s mons. Škvorčevićem u ovim adventskim danima te za analizu ekumenskih odnosa katolika i pravoslavaca na našim prostorima.

Državni tajnik Vatikana kardinal Parolin nedavno je u Zagrebu hrvatskim biskupima odao priznanje za sudjelovanje u radu komisije o životu i radu kardinala Stepinca, no pozvao je i na “metaforu rijeka” pape Ivana Pavla iz 1994. Zašto je baš sada “izvlači iz naftalina”?

Priznanje koje je kardinal Parolin uputio hrvatskim članovima komisije utemeljeno je na upravo navedenim razlozima. Metaforu rijeka koju spominjete ne bih nazvao naftalinskom jer ona ima trajno značenje. Činjenica je da su Hrvati i Srbi te drugi građani na ovim prostorima upućeni jedni na druge i da nam nema budućnosti ako se trajno bavimo onim što razara naš suživot i ne promiče razumijevanje, uzajamno prihvaćanje i poštovanje. U metafori rijeka, kako ju je protumačio papa Ivan Pavao II., životna je mudrost koju valja ugraditi u naše međusobne odnose.

Cijeli intervju pročitajte u prilogu Obzor tiskanog izdanja Večernjeg lista od subote ili prelistajte e-izdanje!

U Večernjem pročitajte i ove teme: 

>>Kredit Vrhbosanskoj biskupiji plaćala i Milanovićeva Vlada, nastavio Plenković

>>Analiza Sabora - Zastupnici ove godine govorili 12.363 puta, izglasali 125 zakona, a kažnjeni 63 puta

>>Intervju - Vlatka Pokos: Borit ću se i dalje. Ako treba, i na europskom sudu

>>Trumpa 16 žena optužilo za seksualno zlostavljanje

>>Nova biografija! Leonardo je bio heretik, izvanbračno dijete i gej

SUTRA PAKET - Večernji list +Gourmet + cimet 15 kuna 

Ključne riječi

Komentara 48

VJ
vjaceslav
21:51 15.12.2017.

mislim da možemo jedni bez drugih. mi njima ne ćemo ići, a neka oni nama ne dolaze

NJ
nada.jurincic
21:40 15.12.2017.

Da-Srbi su upučeni otimati hrvatsko a Hrvati su upučeni braniti se. Etiam tu,mi fili Brutus?!Pa koliko vas je?!

PO
postolar
21:30 15.12.2017.

Pizdarija.Sad je biskup odjedanput dobar kad puše u onu:"tko nas bre zavadi".Daj odjebite sa glupostima,SPC je fašistička organizacija koja je huškala i huška i dalje bez prestanka protiv svega šta nije srpsko.Trabunjaju tako bradonje o "Srpskoj" Dalmaciji i "Srpskoj" Lici,Kordunu,Slavoniji, Dubrovniku.Treba ih zabraniti u Hrvatskoj,potjerati jer rade otvoreno protiv Hrvatske države.Najveća je nebuloza i laž kad netko pređe na pravoslavnu vjeru automatski postaje Srbinom..To nema veze sa vjerom.Uspostaviti Hrvatsku pravoslavnu crkvu pa neka kmeće iz Srbije.Pravoslavne bogomolje i hramove dati HPC na korištenje.Kome treba pomirba sa tim lažovima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije