Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mjesec bioetike

Biskup Pozaić: Stres je glavni uzrok neplodnosti

'pomocni biskup zagrebacki mons. Valentin Pozaic sluzi misu u Bazilici Majke Bozje Bistricke'
'Zeljko Pusec'
19.10.2012.
u 08:11

Objasnio je i zašto se Crkva protivi novom zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji: zbog zamrzavanja ljudskih bića (djece), zbog toga što država uskraćuje djetetu pravo na jednog roditelja – oca, a ono ima pravo na oba roditelja

U župi sv. Anastazije u Samoboru u utorak 16. listopada 2012. godine predavanje na temu medicinski potpomognute oplodnje u sklopu vjeronauka za mlade i niza tribina pod nazivom "Mjesec bioetike" održao je prof. dr. sc. Valentin Pozaić, pomoćni zagrebački biskup, kako javlja portal Zagrebačke nadbiskupije. Mladima iz župe sv. Anastazije na tribini su se priključili i mladi iz Domaslovca i Luga Samoborskog.

Na početku predavanja biskup je istaknuo kako se stalno ističe da bračni par ili individua imaju pravo na dijete, a ne govori se o pravima djeteta i o djetetu kao novom ljudskom biću, neponovljivom i jedinstvenom.

Naglasio je i kako su novija otkrića pokazala da su mnogi razlozi neplodnosti psihičke naravi zbog stresa u kojem današnji parovi žive.

Objasnio je i zašto se Crkva protivi novom zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji: zbog zamrzavanja ljudskih bića (djece), zbog toga što država uskraćuje djetetu pravo na jednog roditelja – oca, a ono ima pravo na oba roditelja: – Protivimo se otvaranju banke ljudskih bića u Hrvatskoj te doniranju djece u stadiju embrija.

Pohvalio je zajedničku izjavu predstavnika vjerskih zajednica, u kojoj su se oni složno izjasnili protiv navedenog zakona. Isto tako pohvalio je i napore građanske inicijative „I ja sam bio embrij“ te preporučio dvije vrste terapije za neplodne parove: NaProTehnologija (Nature Procreative Technology) i metoda Fertility Care koje su uspješnije u liječenju neplodnosti te mnogo jeftinije, javlja www.zg-nadbiskupija.hr.

>>Srakić: Petak 13. 7. bio je crni dan za Hrvatsku zbog zakona o oplodnji

 

Komentara 12

Avatar ludi kekec
ludi kekec
08:38 19.10.2012.

čini se da se svećenici najbolje rauzimiju u seksualna pitanja...

ME
Meraxes
08:53 19.10.2012.

42.000 kuna se plaćao najam dječjeg doma Svitanje, a koliko je Crkvi stalo do djece pokazuje da se ni tog iznosa nisu mogli odreći, nego na djeci bez doma zarađuju, a sad su ih još i istjerali iz zgrade.

Avatar mliniški
mliniški
08:31 19.10.2012.

Biskup o oplodnji, makar što, kao kad bi ja podučavao nekoga tko govori arapski na pravilan izgovor, a ne znam arapski jezik. Osobnim primjerom poboljšate natalitet u Hrvata, a ne da hladnokrvno promatrate kao nestaje jedna cijela nacija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije