Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Biskup Uzinić:

'Ako žene rade nedjeljom, otvorite vrtiće'

Mate Uzinić
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/4
27.01.2018.
u 16:32

Za ovogodišnji Dan života, u nedjelju 4. veljače, dubrovački biskup mons. Mate Uzinić uputit će posebnu poruku o majčinstvu

Katolička crkva u Hrvatskoj odlučila je dati potporu ženama majkama pa će za ovogodišnji Dan života, koji se obilježava u nedjelju 4. veljače, dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, koji je predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj, uputiti posebnu poruku o majčinstvu koja se snažno oslanja na poruku pape Franje trudnicama da budu sretne i da ne dopuste da im išta oduzme duboku radost majčinstva.

Papa Franjo kaže: “Drage žene, ne dajte da vam ukradu radost majčinstva.” Odlučili smo se u Crkvi podržati majčinstvo i u našem vijeću uglavnom su žene, koje mogu progovoriti iz svoga iskustva, a malo me sram jer o mnogo toga ni sam nisam znao – rekao je jučer na konferenciji za novinare mons. Uzinić koji je na upit što sa ženama majkama koje rade nedjeljom rekao kako je radna nedjelja veliki problem i valja se nadati da će zakonodavac regulirati rad nedjeljom.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Mate Uzinić
1/10

No, dok se to ne dogodi zbog stvarnosti, a kojoj smo krivci i mi katolici jer kupujemo nedjeljom, jer da mi ne kupujemo trgovački centri ne bi ni radili, treba omogućiti majkama da se netko za to vrijeme brine za njihovu djecu. Na primjer, da se otvore dječji vrtići i jaslice i da se školskoj djeci osigura skrb dok su im majke zaposlene – rekao je biskup Uzinić objašnjavajući kako se rješenje za (ne)radnu nedjelju očito ne može očekivati u kratko vrijeme pa da treba omogućiti ženama da mogu biti i majke.

Na pitanje tko su danas “kradljivci radosti majčinstva” biskup Uzinić rekao je kako su to oni koji ih tjeraju da rade nedjeljom, ali i oni koji im nude modernu reproduktivnu politiku.

I mi u Crkvi katkad ne znamo na pravi način prenijeti radosnu vijest majčinstva i nismo svjedoci svojim životima. Crkva može mnogo više raditi i ponuditi. Doista sam se malo zastidio kad sam čuo prijedloge na Vijeću za obitelj jer sam vidio da ima mnogo prostora za rad – rekao je samokritično, u svome stilu, biskup Uzinić navodeći primjer internetskog portala Žena vrsna.

Komentara 9

ZL
zlako
18:36 28.01.2018.

Pogani nestaje v vremena. Za vaše laži.

AA
aabbcc
00:12 28.01.2018.

Vremena se promijenila, ako muskarci rade nedjeljom treba otvoriti vrtice.. : )

HR
Hrabraja
17:47 27.01.2018.

A vi zatvorite crkve, i prestanite uzimati novac iz proračuna

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije