Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sukob s dodikom

Biskup Komarica: Ne širim objede, već pitam kamo su nestali Hrvati iz RS-a

19.12.2016., Zagreb - Biskup Franjo Komarica blagoslovio je portret blazenog Ivana Merza u Sveucilisnoj kapeli na Hrvatskom katolickom sveucilistu koji je naslikao general Ante Gotovina.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
21.04.2017.
u 10:10

Nakon Dodikove reakcije, reagirao je i biskup Komarica i rekao da ne širi objede o RS-u, nego se pita kamo su nestali katolici iz Banje Luke

Banjolučki biskup mons. Franjo Komarica ponovno se našao na udaru kritika zbog svojih stavova. Nakon intervjua koji je dao turskoj agenciji Anadolija, najburnije je reagirao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je rekao da s njime više uopće neće komunicirati. Zapravo, čini se da bi ovo mogao biti posljednji obračun s Hrvatima u Republici Srpskoj, koje personificira upravo banjolučki biskup koji otvoreno govori o etničkom čišćenju Republike Srpske od Hrvata i katolika.

Pustimo entitete i neentitete

Naime, nakon Dodikove reakcije o prekidu komunikacije, reagirao je mons. Komarica i rekao da ne širi nikakve objede o RS-u, nego da se pita kamo su nestale tisuće katolika iz Banje Luke koji su protjerani iz toga grada.

– Pitajte političare o tome. Ima valjda netko u Banjoj Luci osim mene tko može kazati što je istina. Ima tu valjda i hrvatskih političara. Neka oni kažu što je istina. Neka oni kažu ima li ovdje katolika i neka kažu gdje su – rekao je biskup Komarica, s tim da su mediji u BiH primijetili da u zaštitu biskupa Komarice u duelu s Dodikom nitko nije stao, baš kao ni kada ga je Dodik napao u svibnju 2016. kada je stradanje Hrvata u Banjoj Luci usporedio s Bleiburgom. No, šutnja hrvatskih političara razumljiva je, jer biskup Komarica ni njih ne štedi pa je u istom intervjuu Anadoliji na upit o hrvatskom entitetu rekao da ne zna što znači „entitet“ i pita se, bude li hrvatski entitet sličan onome RS-a ili Federacije BiH, „što će nam onda to”.

– Entitet RS-a znači da nema, ne postoje drugi narodi, članovi druge partije, nego samo moje, jer sam ja gospodin bog ovdje u ovom entitetu. Kakva je to onda država? Kakva je to lakrdija od države? To će biti samo strašna sramota za Hrvate i tobože taj hrvatski entitet, ako je to isto. Ovdje bez uvažavanja temeljnih ljudskih prava, odnosno ljudskog dostojanstva i prava svakog čovjeka na vlastiti identitet i na sva osnovna ljudska prava i slobode, među kojima je također pravo na rodno mjesto, nema države. To je apsurdna država. Takve države, koliko ja znam, nema nigdje u Europi. To i jest bolno. Pustimo entitete i neentitete. Trebaju se političari pobrinuti i to je njihova zadaća, inače ne bi smjeli biti na tom mjestu – rekao je biskup Komarica dodajući da u BiH glavnu riječ imaju strani političari.

Građanin sam male zemlje

– Oni dobro znaju da su ti političari takvi kakvi jesu i da im takvi trebaju. To nije humana abeceda koju mi trebamo naučiti konkretno ovdje primjenjivati, u ovom dijelu europskog kontinenta, nego trebamo drukčiju. Što ćete vi reći čovjeku koji je predsjednik Europskog parlamenta, a koji vam kaže: “Biskupe, ja nemam pojma što ćemo s Bosnom? Ja ne znam. Evo, napišite mi vi neko pismo što da radim”. Pa tko sam ja? Nisam političar, pogotovo ne nekakav utjecajni politolog ili strateg, nego sam mali građanin jedne male zemlju koju vi gazite li gazite – kaže biskup Komarica.

>> 'Zašto hrvatski političari ne govore o stradanju Hrvata u Banjoj Luci? Gdje su moji katolici?'

>> Milorad Dodik poručio da više neće komunicirati s biskupom Franjom Komaricom

Komentara 44

Avatar nekakav
nekakav
10:56 21.04.2017.

hrvati iz bosne su u hrvatskoj. što se sad svi pravimo mutavi, kad jako dobro znamo kako su srpske kuće iz 'krajine' nakon oluje privremeno davane hrvatima iz bosne. privremeno postalo stalno, tako je to u životu. rat je bio,io, narodi se raselili, pustili korijene u drugim sredinama, djeca pošla u školu, polako se život stabilizirao, sredio. povratak? pa kud da se vraća hrvat u okolicu banje luke, ili pak srbin u knin?! posla nema ni za jednog u tom rodnom kraju, kojeg svi tako vole. kuće? hm, pričati se može o toj temi. al bez posla, nekih primanja, zaboravite na povratak. mada, prvo mi recite tko će se htjeti vratiti doma nakon 25 godina života tamo negdje drugdje? vraćaju se starci da umru doma, na pragu. sve što je mlađe od 70 godina, se ne vraća. rat je odradio svoje, bosna je podijeljena, čim duže traje ovo, sve je manje onih koji se imaju i žele vratiti na svoje nekadašnje 'ognjište'.

DU
Deleted user
12:05 21.04.2017.

A koga boli briga za to Biskupe?? Naša politika je izdajnička i to nam se obija o glavu.Stvoren je dojam da su svi oko nas uvijek nama nešto krivi i Slovenci i Srbi (oni jesu ajde),i Mađari...,a kod nas se sustavno provodi pljačka od 91 g,i nemaju se naši političari vremena baviti s tim pitanjima,osim mjesec dana pred izbore

DU
Deleted user
12:30 21.04.2017.

Ja sam jučer napisao da biskup Komarica stalno govori isto za razliku od Dodika koji malo govori da je u Srebrenici bio genocid pa onda opet malo da nije bilo genocida. Dodik je odlikovao biskupa Komaricu, a ovaj je i prije govorio isto. Tko je tu lud? Vi ste mi komentar izbrisali! Jadno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije