Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA ČEKANJU

Biskup: Dobit ćete župu kad povećate natalitet!

Donji Kraljevec,župni dvor
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/3
24.02.2015.
u 15:00

Još su prije 25 godina uz crkvu u Donjem Kraljevcu izgradili dvor za svećenika, koji nikako ne stiže

– Nisam baš optimist. Bojim se da će župni dvor još dugo čekati na župnika – kaže Ivan Međimurec, 66-godišnji zvonar crkve sv. Marije Magdalene u selu Donjem Kraljevcu kod Preloga. Ivan živi preko puta crkve, pokraj koje je lijepa zgrada u koju već više od 25 godina mještani gledaju sa željom da napokon dobije stanara.

Ima i parkete, a prazna

Dobrovoljnim prilozima i radom mještani su potkraj 80-ih godina sagradili župni dvor nadajući da se će im kardinal Franjo Kuharić odobriti osnivanje samostalne župe. Kako bi svećenik imao gdje stanovati i držati vjeronauk, sagrađena je zgrada, katnica od 200 četvornih metara s podrumom u kojem je dvorana te potkrovljem. No, župu dobili nisu. Još uvijek kao filijala pripadaju župi Draškovec, sa sjedištem u susjednom, nekoliko kilometara udaljenom selu.

– Zgrada zjapi prazna. Ima sve, od struje i vode do parketa u sobama – nabraja Ivan. Sjeća se, dodaje, da im je iz crkvenih redova tada poslana poruka da bi trebali dati svećenika.

– Imali smo takvih nekad, ali posljednjih godina rijetko tko od mladih ide u svećeničko zanimanje pa se bojim da župu nećemo dobiti – pesimistično kaže Ivan, koji povremeno otključa vrata i otvori prozore, da se sobe prozrače.

Preko puta dvora živi i Smail Sinanović, autoprijevoznik koji je dovozio građevni materijal za gradnju.

– Dovozio sam ciglu kamionom iz Celja. Cijelo se uključilo u gradnju, nadali smo se da će osim župnika tu živjeti i časne sestre. Prostora ima za sve. Šteta je što to tako stoji – kaže.

O crkvi i okolišu brine se župnik župe Draškovec. Izrađena je projektna dokumentacija za uređenje okoliša, s predviđenim mjestom za biste osoba iz povijesti sela. Tako je lani tu otkriveno spomen-poprsje franjevcu Kajetanu Kuhancu, domaćem sinu rođenom 1861. godine. Iz Donjeg Kraljevca podrijetlom je, kaže se, najmanje polovica od 32 župljana koji su završili duhovna zvanja. Među njima je i 12 redovnika.

Sa željama mještana Donjeg Kraljevca, u kojem živi oko 1700 duša, upoznat je i varaždinski biskup Josip Mrzljak.

– Prije godinu ili dvije održao sam susret sa župljanima Donjeg Kraljevca i tada sam im obećao da će dobiti župnika kad demografska situacija bude u plusu. Do tada župna kuća koju su sagradili vlastitim sredstvima može služiti za neka dobrotvorna ili kulturna događanja, u dogovoru sa župnikom iz Draškovca – kaže biskup Mrzljak.

Antropozofija 500 m dalje

Prema neslužbenim podacima za prošlu godinu, u Donjem Kraljevcu kršteno je 16-ero djece, a isto toliko je bilo i umrlih. Znači, izjednačeno.

Mještani s kojima smo razgovarali žale se da će prije stanare dobiti Centar dr. Rudolfa Steinera, sagrađen kojih 500 metara dalje, nego župni dvor. Dio mještana negoduje zbog dolaska Steinerovih sljedbenika jer smatraju da se učenje tog oca antropozofije i waldorfske pedagogije, rođenom u tom selu, kosi s katoličkim vjerom.

>>Crkva će voditi dvojno knjigovodstvo, za najam i za milodare

>>Crkva se ovrhom želi naplatiti od fra Šime

Komentara 23

FI
FinalEclipse
15:18 24.02.2015.

Hoće reći, na sveto nigdarjevo..

DU
Deleted user
15:20 24.02.2015.

Poruka: Koji ste vrag gradili zgrade napamet ako nisu potrebne. Bitno da selo ima crkvu i dvor... gluposti naroda balkanskih. Novce potrošiti na pametnije stvari. Popovi rade za bogatu službu... neka si sami rade dvore.

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
15:27 24.02.2015.

Hahaha. Mogli ste sagraditi i pistu za slijetanje vanzemaljaca, prije ce vam doci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije