Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Molitvom protiv Trumpa

Biskup Curry organizirat će bdjenje pred Bijelom kućom

Biskup episkopalne crkve Michael Curry
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
26.05.2018.
u 11:41

Zabrinuti smo zbog redovitih laži najviših državnih lidera i kretanja u smjeru autokratske vladavine, poručuju američki crkvenjaci

Biskup episkopalne crkve Michael Curry, koji je prije sedam dana privukao pažnju svjetske javnosti vrlo dirljivim govorom na vjenčanju princa Harryja i Meghan Markle, u četvrtak će održati misu i bdjenje ispred Bijele kuće u Washingtonu. On je jedan od dvadeset lidera raznih denominacija iz SAD-a koji su na ovaj način odlučili prosvjedovati protiv Trumpove administracije.

Duboka moralna kriza

“Amerika je u dubokoj političkoj, moralnoj i teološkoj krizi. Duboko smo zabrinuti zbog uspona bijelog nacionalizma, rasizma i ksenofobije. Zbog napada na useljenike, izbjeglice i siromašne, zabrinuti zbog redovitih laži najviših državnih lidera i kretanja u smjeru autokratske političke vladavine”, stoji u najavi prosvjednog bdjenja i mise koju je izdala grupa visokih vjerskih vođa, među kojima i biskup Curry.

Inače, riječ je o prvom Afroamerikancu koji se nalazi na čelu Episkopalne crkve, a na to je mjesto došao kao biskup dijeceze sjeverna Carolina.

Postao je poznat javnosti izvan SAD kada ga je princ Harry pozvao da se obrati javnosti na vjenčanju, a njegov četrnaestominutni govor, u kojemu je za pojam snage ljubavi koristio metaforu vatre, doslovno je naelektrizirao javnost. U govoru je citirao i Martina Luthera Kinga, Novi zavjet te francuskog svećenika i znanstvenika Pierrea Teilharda de Chardina.

Sada je u nešto drugačijoj misiji jer je, kako tvrdi, duša nacije i njen je integritet u pitanju. Koliko je ovaj prosvjed usmjeren protiv aktualne administracije na čelu SAD-a, govori i činjenica da se politički slogan “Amerika prije svega”, prema Curryjevim riječima, drži teološkom herezom.

– Kao biskup vjerujem da trebamo slijediti učenje Isusa, koji nas je učio voljeti Boga i voljeti druge. A kao građanin SAD-a želim da naša vlada radi po tom nauku – ističe Curry.

Očekuju tisuće vjernika

Bijela kuća zasad nije komentirala predstojeću misu i bdjenje, no pretpostavlja se kako će se pred službenim sjedištem administracije okupiti tisuće vjernika kako bi podržali Curryja i druge vjerske lidere.

Nije ovo prvi put da Michael Curry istupa javnim misama i bdjenjima protiv nepravdi u društvu. Tako je prije četiri godine organizirao bdjenje i skup za nastavnike tražeći da im se osiguraju veće plaće nazvavši pri tome obrazovanje “božanskim pravom”.

Organizatori mise koja će biti održana u četvrtak pozvali su sve vjernike koji su u mogućnosti da im se pridruže kako bi pokazali da je Crkva puna vjere i suosjećanja prema bližnjem.

– Bit ćemo moralni svjedoci naše vjere – kaže episkopalni biskup Michael Curry.

Biskup episkopalne crkve Michael Curry
1/11
Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Observer
Observer
13:45 26.05.2018.

Ovaj podupiratelj (doslovno) pederskih brakova i transrodnih prava treba odrzati propovjed drugovima u Hrvatskome Saboru, imao bi puno pristalica medju glasacima IK !

HT
Hvala ti Bože jer nisamHDZovac
14:15 26.05.2018.

Michael Curry će održati bdijenje za Trumpa. No tko će održati bdijenje za Michaela Currya... Nisu mu sve ovce na broju.

MX
Mister X
20:36 26.05.2018.

On je jedan od dvadeset lidera raznih denominacija iz SAD-a koji su na ovaj način odlučili prosvjedovati ( zašto ??? ) protiv Trumpove, zbog loše pogubne dezorijentirene uzvurpirane nenormalne administracije. Svi kukavice se boje Putina demokrati ( znaju Tramp Putinovnov izbor!) zato se ne usude ni pomosliti da bi trebali mogli smijeli nešto reći nešto intelegentnije pametnije poštenije od Trumpatora ,... Zato svi čute u cijelome svijetu . čutolozi demokrati kao da imamo i dans svjetskog Staljina za svjetskog diktatora skupa sa Gestapom u toj "administraciji" trumpatorskih ideja ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije