Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LEPOGLAVA

Biserka i Štefica su prve profesionalne hrvatske čipkarice

cipka
Marko Jurinec/PIXSELL
22.04.2013.
u 11:00

Za čipkarice je rad počeo 1. ožujka, a trajat će do 31. kolovoza ove godine – objasnio je Dejan Bjelivuk iz lepoglavske udruga Ekomuzej, koji se nada da će biti nastavljeni i nakon isteka tog roka

Biserka Brezni i Štefica Špiljak iz Lepoglave odnedavno su zaposlene kao čipkarice u lepoglavskoj udruzi Ekomuzej i zapravo su prve profesionalne čipkarice u Hrvatskoj. Na to su izrazito ponosne.

Ponosne i sretne

- Jako smo sretne. Radimo posao koji volimo i još pridonosimo kulturnoj baštini – slažu se te dvije mlade žene, koje su posao dobile zahvaljujući mjeri javnih radova Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u koje se odnedavno mogu prijaviti i radovi na očuvanju kulturne baštine.
- Za čipkarice je rad počeo 1. ožujka, a trajat će do 31. kolovoza ove godine – objasnio je Dejan Bjelivuk iz lepoglavske udruga Ekomuzej, koji se nada da će biti nastavljeni i nakon isteka tog roka. Tome se nadaju i dvije vrsne majstorice čipke.
- Čipka koju izradimo dobiva markicu izvornosti i ostaje u vlasništvu Ekomuzeja kao izložbeni primjerak – objasnila je Biserka, koja je radila na ovalnom podlošku za čiju izradu joj je potrebno čak pet tjedana. Štefica je objasnila kako sve ovisi o debljini konca i zahtjevnosti motiva, istaknuvši da one rade upravo one najsloženije. Štefica radi čipku od 4. razreda osnovne škole, a ljubav prema čipki prenijela joj je baka.
- Moja baka je još kao mala djevojčica počela izrađivati čipku, zbog čega je bila pošteđena odlazaka na polje. Čipka se prodavala i bila način dodatne zarade za obitelj – prepričala je Štefica ono što je njoj još kao djevojčici pričala njezina baka.

Svatko može naučiti

Obje čipkarice slažu se kako osnove čipke može naučiti svatko uz mnogo volje i upornosti, no vrhunskom čipkaricom može postati samo netko s talentom.
- Poznavatelji mogu prepoznati čak i tko je radio koju čipku – kaže Štefica.
U Varaždinskoj županiji trenutačno je oko 150 čipkarica. Tečaj izrade lepoglavske čipke s upisom zvanja u radnu knjižicu provodi Pučko otvoreno učilište u Ivancu. Spomenimo i da se u Lepoglavi svake godine u rujnu održava Međunarodni festival čipke pod pokroviteljstvom UNESCO-ova ureda za Hrvatsku. Udruga Ekomuzej radi i na projektu muzeja čipke vrijednog 26 milijuna kuna, koji su prijavili za fondove Europske unije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije