Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPTUŽUJEMO Roditelji Bogadi zbog smrti kćeri tuže Zavod i Ministarstvo zdravstva

Birokrati HZZO-a Nataliji nisu dali šansu da živi

16.01.2009.
u 16:36

Da, moja je kći bila teško bolesna, ali mogla je još poživjeti, možda i dobiti tu bitku s bolešću. Indiferentnost i bahatost HZZO joj to nisu dopustili. Oni su ti koji su je poslali u smrt! - optužuje Stjepan Bogadi teško pronalazeći riječi da razgovor. Suze, ogorčenje i nevjerica jedino je što se osjeća u domu Bogadijevih. Njihova Natalija pokopana je prije sedam mjeseci, a roditelji još nemaju sve potrebno vrijeme za tugu. More ih, kažu, tisuće nepravdi zbog kojih je Nataliji bezobzirno oduzeto pravo na ozdravljenje i život:

Uskratili priliku
- Supruga Danica i ja smo na Upravnom sudu podnijeli tužbu protiv HZZO-a i Ministarstva zdravstva. Tužili smo ih jer smo 30. lipnja 2008. podnijeli molbu da se Nataliji hitno odobri liječenje u inozemstvu, na što nam je trebalo biti odgovoreno u roku četiri, pet dana, a tek 18. rujna nam je odgovoreno da se postupak obustavlja jer je Natalija u međuvremenu preminula. Dakle, od zahtjeva do odgovora prošlo je punih 80 dana u kojima je naša kći doista preminula. Također, kao još jedan od razloga prerane smrti naše kćeri navodimo neprofesionalan odnos liječnika u Petrovoj bolnici.

Dvije su nas godine držali u uvjerenju da je s Natalijom sve u redu i kako su njezini nepodnošljivi bolovi samo posljedica operativnog zahvata. Svojim optimističnim izjavama uskratili su nam priliku da pomoć za kćer potražimo u inozemstvu, gdje je ona postojala - obrazlaže Stjepan.

Svjesni da im tužbe neće vratiti kćer, na njih su se odlučili “zbog moralne odgovornosti prema Nataliji, ali i zbog svih onih koji će se naći u sličnim situacijama”. Tužna priča s birokracijom HZZO-a počinje još i prije prvog zahtjeva za liječenje u inozemstvu. Roditelji su Nataliju zbog iznenadnog pogoršanja stanja poveli u Njemačku da čuju još jedno mišljenje liječnika, ali je morala biti hospitalizirana u prvoj klinici uz autocestu.

Spašavanje života
- Bila je to klinika St. George u Bad Aibilingu, u kojoj su joj doslovce spasili život. Nataliji je na putu pozlilo i mi smo morali skrenuti s autoceste do prve bolnice. Tamo su je zadržali 15 dana, a mi smo naknadno saznali da je to privatna klinika. Račun od 16.054,85 eura podmirili smo hitnim pozajmicama s visokim kamatama, a manji dio smo posudili od prijatelja – kaže Stjepan. Iako je riječ o spašavanju života, od HZZO-a su dobili odbijenicu.

Večernjakovcima su Bogadijevima tada pomogli sa 15.000 kuna, na čemu su Stjepan i Danica beskrajno zahvalni.


Račun za pomoć obitelji Bogadi

Obitelj Bogadi možete pomoći uplatom natekući račun Danice Bogadi u Zagrebačkoj banci (236000 – 1000000013), broj: 3218907802.


Za liječenje posudili s kamatarskim kamatama

Stjepan je vjerovao da će mu posuđeni novac kojim je kćeri u Bad Aibilingu spasio život u HZZO-u refundirati: - Kako se radilo o spašavanju života, a ne o ciljanom liječenju u privatnoj klinici, tako je i trebalo biti. Na žalost, unatoč tome što su mi u HZZO-u stalno obećavali da će mi refundirati to kćerino liječenje, nakon deset mjeseci čekanja i natezanja dobio sam odbijenicu. Za to smo se vrijeme supruga i ja sve više gušili u dugovima. Dug od 16.000 eura zbog galopirajućih kamata tada se već popeo na 25.000 eura. Supruga i ja smo bez posla, živimo od 1250 kuna socijalne pomoći, pokušavamo prodati kuću, ali ni tu nemamo sreće. Doista smo očajni i izvan sebe - kaže Stjepan.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije