Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Italiji

Biraju se gradonačelnici na prvim izborima nakon pada Berlusconija

Silvio Berlusconi
06.05.2012.
u 10:02

Talijani su posebno bijesni na političare zbog stanja u kojem se nalazi gospodarstvo i teško je prognozirati kako će se izjasniti na biralištima.

Gotovo 10 milijuna Talijana pozvano je u nedjelju i ponedjeljak na birališta u oko tisuću općina da izaberu nove gradonačelnike i vijećnike. Ti lokalni izbori, na koje je pozvana četvrtina talijanskog biračkog tijela, prvo je izjašnjavanja Talijana poslije pada vlade Silvije Berlusconija koji se morao povući u studenome 2011. zbog financijsko-ekonomske krize s kojom se nije znao sučeljiti.

Talijani su posebno bijesni na političare zbog stanja u kojem se nalazi gospodarstvo i teško je prognozirati kako će se izjasniti na biralištima.
Politika se proteklih godina razbacivala s novcima, a u rezovima koje uvodi nestranačka vlada Marija Montija još se ne vidi koliko će novaca manje biti ubuduće namjenjeno strankama. Sa stranačkim novcima su političari kupovali stanove, odlazili na ljetovanja, pa čak se i Renzu Bossiju, sinu čelnika Sjeverne lige Umberta Bossija, kupila diploma fakulteta „Kristal“ u Tirani u Albaniji.

Sjeverna liga koja je nastala kao suprotnost ostalim strankama predstavljajući se kao poštena, iznevjerila je svoje birače. Njezinu čelniku Bossiju plaćeno je liječenje, obnova stana. Njegov sin Renzo, koji nije mogao u tri pokušaja položiti ni maturu, kupljena je diploma u Albaniji, zemlji o kojoj sjevernoligaši misle sve najgore. Sjeverna liga je pokušala poslati u banku u Tanzaniju četiri milijuna eura, koja je htjela uložiti, ali ih je tanzanijska banka odbila držeći kako su sumnjivog podrijetla. Nakon svih skandala koji su pogodili Sjevernu ligu bit će zanimljivo vidjeti koliko će glasova dobiti u gradovima u kojima je bila do sada i na vlasti.

Biračke kutije zatvaraju se u ponedjheljak u 15 sati. Od većih mjesta i gradova na birališta su pozvani građani u Palermu, Genovi, Veroni, Trapaniju, Astiju, Cuneu, Comu, Monzi, Bellunu, Gorizia, Parmi, L\'Aquili, Lecceu itd.

Taj birački ispit nije samo testiranje odnosa prema stranka, već i prema sadašnjoj Montijevoj vladi. Istina, riječ je o lokalnim izborima na kojima se biraju gradonačelnici, ali se ne može izbijeći njihova politička dimenzija.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije