Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČETVERO KANDIDATA

Bira se novi pravobranitelj, saslušani kandidati: Evo tko su i koje uvjete trebaju ispunjavati

Lora Vidović,pučki pravobranitelj,Rijeka
Foto: Goran Kovacic/pixsell
1/2
02.03.2021.
u 13:43

Od petero prijavljenih kandidata na javni poziv odbori su razgovarali s njih četvero - Markom Bonifačićem, Sandrom Hančić, Tenom Šimonović Einwalter i Nevenom Šimcem, dok kandidaturu kandidatkinje Renate Žličarić nisu razmatrali zbog nepotpune dokumentacije.

Saborski odbori za Ustav, Poslovnik i politički sustav te za ljudska i prava nacionalnih manjina obavili su u utorak razgovore s četvero kandidata za pučkog pravobranitelja/icu, a novoga ombudsmana Sabor bi mogao izabrati u petak.

Od petero prijavljenih kandidata na javni poziv odbori su razgovarali s njih četvero - Markom Bonifačićem, Sandrom Hančić, Tenom Šimonović Einwalter i Nevenom Šimcem, dok kandidaturu kandidatkinje Renate Žličarić nisu razmatrali zbog nepotpune dokumentacije.

Nakon razgovora s kandidatima Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina dat će prethodno mišljenje o kandidatima, nakon čega će Odbor za Ustav i Poslovnik predložiti najmanje dvoje na izbor Saboru.

Iako se očekivalo da će najmanje dvoje kandidata biti predloženo danas, to se nije dogodilo jer Odbor za ljudska prava nije imao kvorum, pa je davanje prethodnog mišljenja odgođeno do sazivanja nove sjednice, vjerojatno u srijedu.

Ne sazove li sjednicu Odbora Pupovac najavljuje ostavku

"Sazvat ćemo sjednicu što je moguće prije, ako to ne bude moguće ja ću podnijeti ostavku", poručio je predsjednik tog odbora Milorad Pupovac (SDSS).

Aktualnoj pravobraniteljici Lori Vidović osmogodišnji mandat istekao je u ponedjeljak, 1. ožujka i ona se nije kandidirala za još jedan mandat.

Interes za opunomoćenika Sabora za promicanje i zaštitu ljudskih prava iskazao je Marko Bonifačić, umirovljenik, aktivist ljudskog prava na dom stradalnika potresa, novinar koji je iskustvo stjecao kao odvjetnik, pravni savjetnik i zastupnik u zagrebačkoj Skupštini.

Kandidirala se i pravnica Sandra Hančić, bivša sutkinja Županijskog suda u Bjelovaru, inače samostalna odvjetnica.

Na raspisani javni poziv javila se i Tena Šimonović Einwalter, od 2013. zamjenica pučke pravobraniteljice koja je radno iskustvo ranije stjecala u Ministarstvu za europske poslove i Ministarstvu vanjskih poslova.

Pučki pravobranitelj želi biti i doktor pravnih znanosti Neven Šimac koji je radio kao asistent na zagrebačkom Pravnom fakultetu, u francuskoj državnoj upravi, bio članom delegacija francuske vlade u međunarodnim pregovorima, konzultant, predavač na poslijediplomskim studijima.

Pučki pravobranitelj sa studijem prava i najmanje 15 godina u struci

Za pučkog pravobranitelja može biti izabrana osoba koja ima hrvatsko državljanstvo i prebivalište u Hrvatskoj, završen studij prava te najmanje 15 godina radnog iskustva u struci.

Treba biti i istaknuti stručnjak koji u javnosti uživa ugled osobe visokih moralnih načela te zaštitnika i promicatelja ljudskih prava i sloboda, odnosno vladavine prava.

Osoba ne smije biti osuđivana i protiv nje se ne smije voditi kazneni postupak za kaznena djela za koja se postupak pokreće po službenoj dužnosti, te osoba koja nije član političke stranke.

 

Ključne riječi

Komentara 2

AJ
AjdemiDudlaj
19:53 02.03.2021.

Treba biti i istaknuti stručnjak koji u javnosti uživa ugled osobe visokih moralnih načela te zaštitnika i promicatelja ljudskih prava i sloboda, odnosno vladavine prava. Osoba ne smije biti osuđivana i protiv nje se ne smije voditi kazneni postupak za kaznena djela za koja se postupak pokreće po službenoj dužnosti, te osoba koja nije član političke stranke. Lako se neki član Hdza ispiše iz stranke, ali ih muči ovo sa osuđivanjem i kaznenim postupcima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije