Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAHVALJUJUĆI CJEPIVIMA

Biotehnološke tvrtke u Njemačkoj imale rekordna ulaganja u prošloj godini

Ilustracija za istraživanje cjepiva za covid-19
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/3
14.01.2021.
u 17:48

U Njemačkoj često nedostaje novca za kapitalno intenzivne faze, poput velikih ispitivanja i uspostavljanja proizvodnih linija, zaključio je predstavnik biotehnološkog sektora.

Njemački biotehnološki sektor pribavio je u 2020. godini rekordan iznos dodatnog kapitala zahvaljujući proizvođačima cjepiva protiv covida 19, objavilo je u četvrtak udruženje Bio Deutschland.

Sektor je u godini pandemije koronavirusa pribavio tri milijarde eura dodatnog kapitala, bilo na burzi bilo injekcijama financijskih ulagača, izvijestilo je udruženje. To je trostruko više nego u 2019. godini i više nego dvostruko više nego u 2018., dodali su.

Novac nije bio ravnomjerno raspoređen, budući da je otprilike polovina iznosa otišla tvrtkama BioNTech i CureVac, proizvođačima cjepiva protiv covida-19 sa sjedištem u Njemačkoj.

BioNTech je bio prva tvrtka koja je dobila potpuno regulatorno odobrenje za cjepivo, zajedno s američkim partnerom Pfizerom. CureVac se pad nada da će zahtjev za odobrenjem predati regulatorima idućih mjeseci.

Predsjednik udruženja Bio Deutschlanda Oliver Schacht upozorio je na prepreke rastu biotehnološkog sektora.

U početnim fazama istraživanja mladim, inovativnim kompanijama na raspolaganju su brojne mogućnosti financiranja, uključujući i državni novac, ali kasnije faze donose sušu, objasnio je Schacht.

"Tradicionalno smo slabi kada na red dođe faza u kojoj bismo tvrtkama trebali dopustiti da postanu velike", dodao je.

U Njemačkoj često nedostaje novca za kapitalno intenzivne faze, poput velikih ispitivanja i uspostavljanja proizvodnih linija, zaključio je predstavnik biotehnološkog sektora.

Bio Deutschland pozvao je političke dužnosnike i da investitorima izvan EU-a olakšaju sklapanje poslova s ​​njemačkim tvrtkama.

VIDEO: Margaret (90) prva je osoba koja se cijepila protiv koronavirusa: "Ovo je najbolji dar za rođendan!"

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije