Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ostavlja bez daha

Pogled s ledenih visina: Ovo je najviše radno mjesto u Hrvatskoj

snijeg biokovo
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/4
20.02.2018.
u 09:06

Samo pet mjeseci u godini nema snijega, a znalo se dogoditi da padne i u lipnju. Mi kažemo da je žega popustila onog trenutka kada je temperatura pala na minus 10

Na Svetom Juri, najvišem vrhu na Biokovu, nalazi se objekt "Odašiljača i veza" i ondje su petorica zaposlenih koji se brinu za uredno emitiranje radijskih i televizijskih programa.

Frane Perasović, Lorenc Palit, Goran Mucić, Josip Samac i Duje Blašković zaposlenici su najvišeg radnog mjesta u Hrvatskoj – na 1762 metra nadmorske visine.

Praksa je da ostaju na vrhu Biokova sve dok se vrijeme ne smiri, a cesta ne postane barem dijelom prohodna, a nerijetko automobilom dolaze do velikog zavoja na kojem obično stavljaju lance na gume ili "imotske okuke", a onda s naprtnjačama na leđima nastavljaju planinariti prema svojem cilju, piše Slobodna Dalmacija.

Čekaju ih još četiri kilometra, koja prođu uz pomoć sigurnosnih konopa koji im označavaju dokle seže put, a gdje nastupa provalija. Imaju oni i svoju vikendicu koja im služi za odmor i izmjenu mokre odjeće te za pripremu za nastavak puta.
Da bi po snijegu pješice prešli posljednjih 300 metara od "imotske okuke" do Sv. Jure, nekad im je potrebno i više od sata.

Ako su uvjeti posebno ekstremni, ispred njih voze pripadnice HGSS-a.

Sva petorica slažu se da imaju jako zanimljiv posao, koji nikad nije monoton.
– Zbog vremenskih uvjeta, groma, jakog vjetra i sličnog, zna doći do smetnji i mi smo tu da ih otklonimo. U vrijeme analognog signala posao je znao biti puno zahtjevniji, pogotovo jer su uređaji bili stariji i češće su se kvarili. Tehnika je sada puno stabilnija i manje je osjetljiva na udare groma – objašnjava Samac.

Najekstremniji uvjeti: udari juga 282 km na sat

– Samo pet mjeseci u godini nema snijega, a znalo se dogoditi da padne i u lipnju. Mi kažemo da je žega popustila onog trenutka kada je temperatura pala na minus 10.

Prošle zime u siječnju je zabilježena temperatura od -26 stupnjeva Celzijevih, a najjači udari juga, koje je za nas na odašiljaču najopasnije, bili su 282 km/h. Tada se sve trese, sve oko nas vibrira od vjetra, i nema spavanja. To nisu sigurni uvjeti za promjene i izmjenu smjena. Tada ne riskiramo, nego ostanemo koji dan duže na poslu, dok se vremenski uvjeti ne stabiliziraju i mećava se ne smiri – kaže Samac.

Pogledajte i kuću od 330.000 kuna koju poklanja bračni par, ali pod jednim uvjetom:

snijeg biokovo
1/9
Ključne riječi

Komentara 1

NE
Netko92
09:28 20.02.2018.

Da pocnete pisat o Hrvatskoj stvarnosti!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije