Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Saudijski princ razočarao

Bin Salman - ‘reformist’ koji odrubljuje glave

Bin Salman
AMIR LEVY/REUTERS/PIXSELL
24.08.2018.
u 14:23

Među zatočenicima je Israa al-Ghomgham koja bi mogla postati prva žena suočena sa smrtnom kaznom zbog svog aktivističkog djelovanja.

Nakon što je saudijski princ Mohammed Bin Salman ukinuo desetljećima dugu zabranu vožnje automobila za žene i ponovno otvorio kinodvorane dopustivši ženama da idu i u kino te najavio reforme, svijet ga je vidio kao spasitelja koji će Saudijsku Arabiju uvesti u novu eru. U zabludi su bili svi, a među njima i američki predsjednik Donald Trump, njegov francuski kolega Emmanuel Macron te britanska premijerka Theresa May. Oni su prošle godine uputili pohvale saudijskom princu zbog te odluke vjerujući da će se time u Saudijsku Arabiju polako uvoditi demokracija s obzirom na to da je ta zemlja označena kao jedna od najgorih kada je u pitanju kršenje ljudskih prava.

Apsolutistička monarhija

Međutim, da su reforme koje je najavio princ Bin Salman lažne, dokazuje i to što se u toj zemlji još uvijek svakodnevno odrubljuju glave i bičuju ljudi na javnim mjestima. Svijet je zgrožen nakon što je državni odvjetnik Saudijske Arabije, koji je direktno pod ingerencijom princa Bin Salmana, zatražio smrtnu kaznu odrubljivanjem glave na javnom mjestu za pet aktivista za ljudska prava u toj zemlji kojima se trenutačno sudi u tajnosti. Među zatočenicima je Israa al-Ghomgham koja bi mogla postati prva žena suočena sa smrtnom kaznom zbog svog aktivističkog djelovanja. Optužena je za poticanje na prosvjede i pružanje moralne podrške pobunjenicima.

– Svaka egzekucija je strašna, ali tražiti smrtnu kaznu za aktiviste kao što je Israa al-Ghomgham, koju se ne optužuje za nasilno ponašanje, monstruozno je – izjavila je Sarah Leah Whitson iz Human Rights Watcha.

Iako je princ Bin Salman najavio značajne društvene, političke i gospodarske reforme, Saudijska Arabija je i dalje apsolutistička monarhija u kojoj su zabranjeni javni prosvjedi i političke stranke. Umjesto reforme, Bin Salman strogo je kažnjavao i zatvarao desetke svećenika, intelektualaca i aktivista koji su bili uhićeni u posljednjih godinu dana, uključujući i žene koje su se borile za pravo na vožnju automobila u toj duboko konzervativnoj muslimanskoj zemlji.

Israa al-Ghomgham istaknuta je šijitska muslimanska aktivistica koja je 2011. sudjelovala u masovnim prosvjedima u istočnoj pokrajini, a u prosincu 2015. uhićena je u svom domu zajedno s mužem i od tada se nalazi u zatvoru. Human Rights Watch upozorava da bi osuda na smrtnu kaznu mogla biti “opasan presedan za druge žene aktivistice koje se trenutačno nalaze iza rešetaka”. U totalitarnoj maniri na teret joj se stavlja “sudjelovanje u protestu u regiji Katif”, “poticanje na protest”, “skandiranje slogana protiv režima”, “pokušaj utjecanja na javno mišljenje”, “snimanje protesta i objavljivanje na društvenim medijima” te “pružanje moralne podrške pobunjenicima”. Većina šijitske manjine u Saudijskog Arabiji živi u istočnoj pokrajini gdje se proizvodi nafta, a neki se žale da su im zabranjeni vjerski obredi ili ih ometaju sunitske vlasti te da nemaju mogućnosti za rad i obrazovanje.

Diplomatski spor

Zbog kršenja ljudskih prava i uhićenja aktivista između Kanade i Saudijske Arabije došlo je do potpunog prekida diplomatskih odnosa. Diplomatski spor počeo je kada je kanadska ministrica vanjskih poslova Chrystia Freeland na Twitteru izrazila zabrinutost zbog vijesti da je nekoliko društvenih aktivista uhićeno u Saudijskoj Arabiji, uključujući Samar Badawi, aktivisticu za prava žena i sestru zarobljenog blogera Raifa Badawija, čija je supruga državljanka Kanade i živi u Quebecu.

Komentara 6

NE
Nepokolebljiv
18:34 24.08.2018.

Tjelesno kaznjavanje je tisucljetna tradicije. Europom jos ima kraljevstva makar su monarsi samo figure jos ih se drzi i na njih trosi silno puno novaca. Zelim kazati tradicije se mjenjaju postupno. Vjerujem da ca SA uskoro uvesti lidocainske lokalne anestetika potkozno u predjelu vrata prije odsjecanja glave.

Avatar TheJack
TheJack
15:47 24.08.2018.

Na slici djeluje produhovljeno.

TO
Toni70
15:50 24.08.2018.

Bin Salman - ‘reformist’ koji odrubljuje glave, i pored toga može biti daleko bolji čovjek jer zna kazniti teroriste i ubojice . U odnosu na pravi zapad koji to prakticira električnom stolicom , injekcijom otrova koji parlizira čovjeka i onda bez mogućnosti pokreta umire u teškim mukama . A što se tiče električne stolice onima kojima je poznato znaju da oči ispadju od struje i mozak prokuha. To su oni fini koji proizvode noružanja za masovno uništavanje čovječanstva prodaju drugima i nagovaraju na što veće i bolje naoružavanje za dan x .. Ne daju ženama da voze . Pametni eksploatatori daju ite kako da voze da idu na eksploateciju raditi za sitne novčiće sve do 65 do 70 godine starosti jer su fini pošteni i humani . Jer jedan član ne može ne smije radnik da zaradi toliko da može živi Znaju da su muškarci stariji u prosjeku od žena i ako kad kaka dožive starost nek baka ide raditi deda je doma jer je u mirovini i on neka se brine oko unućladi neka kuha ručak i pere veš . To je logika demokratski karakter oduzetnika ideja i humanost . Ali zato su brzi pametni i znaju da kakaju po drugima koji eto oštro kažnjavaju krivce teroriste ili one koji ne poštuju ZAKON te države.Dok recimo u pravoj demokraciji se kažnjava tako da se "zločestoga" zatvori u samicu "betonski grob" malo veči od veličine kreveta gdje nema prozora i nikoga ni mali pogled u nebo ili biljku ... I to mjesecima godinam po 11 sati i onda ima pravo sat vremena sam da se šeta u malo većem kavezu-opet sam .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije