Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ramush Haradinaj

Kosovski premijer: `Bilo kakvo prekrajanje granica poziv je na nove tragedije`

Dubrovnik: 13. međunarodna konferencija Dubrovnik Forum 2018.
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
01.09.2018.
u 13:04

Službeni Beograd i ministar unutarnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović poručili su hrvatskom premijeru da nije on taj koji će određivati granice Srbije, no Plenković nije usamljen u obrani granica bivših država

Bilo kakvo prekrajanje granica i razmjena teritorija je poziv na nove tragedije na Balkanu, rekao je u subotu u Dubrovniku kosovski premijer Ramush Haradinaj u vrijeme kada se aktualizira tema razmjene teritorija između Srbije i Kosova, a za poštivanje postojećih granica izjasnio se i njegov hrvatski kolega.

U svome govoru u uvodnom dijelu današnje konferencije snažnu poruku protiv promjena granica odaslao je kosovski premijer.

"Bilo kakvo prekrajanje granica i razmjena teritorija je poziv na nove tragedije na Balkanu i moglo bi izazvati nestabilnost i potkopati dugoročna politička i sigurnosna ulaganja u mir na Kosovu i u regiji", rekao je Ramush Haradinaj. 

Za očuvanje postojećih granica izjasnio se i hrvatski premijer.

"Poruke koje smo danas poslali jest da se trebaju poštivati granice, da bilo kakvi potresi koji bi mogli dovesti do destabilizacije u našem susjedstvu nisu dobri i stoga moramo voditi računa da postoje neka temeljna načela iza kojih stojimo i kao država i međunarodna zajednica", rekao je u izjavi novinarima.

Službeni Beograd i Priština vode dijalog pod okriljem Europske unije, a od nedavna je u sklopu tih pregovora aktualna tema razmjene teritorija s većinski srpskim odnosno albanskim stanovništvom.

Plenković je za nedavnog posjeta Berlinu rekao da se zauzima  za poštivanje teritorijalnog integriteta i da treba biti vrlo oprezan s promjenom granica koje je nakon raspada bivše Jugoslavije potvrdila Badinterova komisija 90-ih.

Službeni Beograd i ministar unutarnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović poručili su hrvatskom premijeru da nije on taj koji će određivati granice Srbije, no Plenković nije usamljen u obrani granica bivših država, jer mnogi u Europi strahuju da bi to moglo otvoriti Pandorinu kutiju zahtjevima i drugih zemalja za promjenom granica. 

Ni njemačka kancelarka Angela Merkel ne podržava promjene granica, no službeni Wahington nedavno je poručio da  SAD „neće stajati na putu“ takvoj vrsti dogovora i uzajamno prihvatljivom rješenju za obje strane „ako se uspiju o tome dogovoriti“.

U izjavi novinarima nakon govora kojim je otvorio 13. Dubrovnik forum, premijer Andrej Plenković je ocijenio da su teme ovogodišnje međunarodne konferencije koja se tradicionalno bavi aktualnim temama dobro pogođene. 

Kad je riječ o susjedstvu aktualna je potpora Hrvatskoj kao najzadnjoj članici Europske unije da svojim iskustvom omogući i napredak europskih reformi ali i očuvanje mira i stabilnosti na jugoistoku Europe, rekao je još Plenković u izjavi novinarima. 

 

Komentara 51

DU
Deleted user
14:31 01.09.2018.

Kakve granice? Pa Kosovo je Srbija. Pitajte Kinu, Rusiju, cijelu Južnu Ameriku, većinu Afrike i čitavu Aziju. Nitko od njih nije priznao Kosovo niti bude. Kosovo su priznali jedino ameri i EU jer im je to u političkom geo-strateškom interesu.

DI
Diosiario
13:31 01.09.2018.

Ratni zločinac se javlja za riječ. A zašto onda vi šiptari presežete za Bujanovac i Preševo kad ne bi mjenjali granice? Mjenjali bi vi granice, samo ne bi dali ništa nego bi ih mjenjali tako da sebi uzmete sve. Hrvatskatska bi trebala podržati Srbiju da uzme sjever Kosova, a zauzvrat tražiti od Srbije da vrati Bosanski Brod i Derventu i podrži restauraciju Hrvatske Republike Herceg-Bosne, tako da se mi lijepo razgraničimo sa Srbima, da se Srbi razgraniče s vama, i d a smanjimo opasnost od islama koji je jedina prava prijetnja kako Hrvatskoj tako i čitavoj Europi

TO
tolitol
13:36 01.09.2018.

Vrlo vjerojatno Plenković samo ide niz dlaku Angeli Merkel i to bez ikakve analize što bi zapravo bilo u interesu Hrvatske s obzirom na neodrživo stanje u BiH i očito nemogućnost ostvarivanja ravnopravnosti tamošnjih Hrvata u zajedničkoj državi kojom dominira Sarajevo. S druge strane Beogradu ovakve izjave itekako odgovaraju jer vučko može po tko zna koji put prodavati srbijanskoj polupismenoj javnosti mantru o tome da je nešto dobro za Srbiju čim se tome opiru Hrvati. Neovisno o tome, treba podržati ovo kao uvod u razlaz u BiH. Tek tada je Hrvatska zaokružena kao cjelina i može se usredotočiti na rješavanje kojekakvih unutarnjih problema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije