Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dr. IVANA ŠMIT

'S upalama pluća bave se ginekolozi i dermatolozi, a morali smo razmišljati i o tome tko će na respirator'

Foto: PIXSELL
1/5
01.12.2020.
u 13:11

Nevjerojatno mi je da nijedan član Stožera nije barem jedan dan odlučio obući zaštitnu opremu i ući na COVID odjel da vidi kako se tamo radi i živi

Ljeto nam je prošlo u debeloj hladovini umjesto u pametnom promišljanju o jeseni. Bitno da smo u svibnju „pobijedili koronu“, a evo, neka nova nas je sada iznenadila – kaže dr. Ivana Šmit, predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL). Ova stručna udruga već neko vrijeme predvodi u kritici Vladine politike prema pandemiji koronavirusa u Hrvatskoj. Ističu da su se zadnje mjere donijele prekasno, da se struka nije slušala zbog čega se zdravstveni sustav i sustav praćenja kontakata urušio, a da je politika ta koja je i dovela do pogoršanja situacije raznim izuzećima od primjene mjera. Zbog tih kritika ministar zdravstva Vili Beroš takve je izjave prošli tjedan proglasio „politikantstvom iz bolničkih redova“, a iz HUBOL-a su mu odmah odgovorili.

– Već mjesec dana putem medija doslovno vapimo za postrožavanjem mjera kao i za potrebom da budu neselektivne. Izuzeća od pravila koja su važila za sve radila je politika – izbori, Vukovar gdje se “žmirilo” na brojeve ljudi u koloni, na činjenicu da je kamera snimila brojne ljude bez maski pa onda selektivne mjere za okupljanja na političkim skupovima i vjerskim zajednicama. A ovo zadnje opravdanje sa svinjokoljama koje su „krive“ za širenje epidemije apsolutni je vrhunac ludosti – rekla je dr. Ivana Šmit za Večernji list, ističući da trenutačna situacija „kontrolira nas, a ne mi nju“.

Mjere su stigle prekasno. Da se pitalo ozbiljnu struku umjesto politički „korektne“ liječnike koji su išli „niz dlaku“ političkim interesima, odavno bismo povukli drukčije poteze. Apsolutno mi je nevjerojatno da nijedan član Stožera nije barem jedan dan odlučio obući zaštitnu opremu i ući na COVID odjel ili COVID intenzivnu i vidjeti kako se tamo radi i živi. Ne zbog slikanja u novinama i skupljanja bodova, nego zbog solidarnosti s kolegama koji žive svoj mali pakao u tim bolnicama. Možda bi drukčije razmišljali da su to napravili – napominje dr. Šmit, koja tvrdnju da kontrole nad epidemijom nema potkrepljuje činjenicama da se otvaraju šatori bez zahoda i tople vode da bi se u njih smještali bolesnici, a COVID odjeli u bolnicama otvaraju se preko noći, kao što se „preko noći doslovno ‘love’ doktori i medicinske sestre koji će u njima raditi“.

VIDEO Provjerili smo pridržavaju li se građani i vozači mjere o 40 posto popunjenosti vozila u javnom prijevozu.

– Sada se u nekim bolnicama COVID pacijentima s upalama pluća bave ginekolozi, radiolozi, kirurzi, dermatolozi. Svi smo mi liječnici, to je točno, no ovo je specifična bolest kojom se trebaju baviti oni kojima su respiratorni sustav i jedinice intenzivnog liječenja „corebussines“. To je otprilike kao da date zubaru da napravi carski rez. Da struka nije toliko napredovala i znanje se toliko umnožilo, vjerujte da nam ne bi trebala ni specijalizacija ni subspecijalizacija. Većina bolnica ima popunjene kapacitete i u jedinicama intenzivnog liječenja i na odjelima. Više ne znamo kamo bismo smještali pacijente. Neki od nas već su se susretali sa situacijama da su morali razmišljati tko će od pacijenata dobiti respirator. Politika i liječnici očito žive dva paralelna svemira – kaže dr. Šmit, dodajući da situacija sigurno neće biti dobra još neko vrijeme jer raste broj hospitaliziranih pacijenata i onih na respiratoru.

Komentara 52

Avatar GeniKameni
GeniKameni
13:19 01.12.2020.

Da li ste ikad razmisljali o svim onima ozbiljno bolesnim ljudima kojima je uskracena medicinska pomoc, zbog toga sto su svi resursi rezervirani za "oboljele" od bolesti koju oko 70% "oboljelih" ne osjeca a od koje se preko 99.8% "oboljelih" oporavlja? Eh, takvih je ove godine umrlo mnogo vise nego od slavnog virusa.

DU
Deleted user
14:06 01.12.2020.

Dakle da razjasnimo, moguce je da se desi da su svi kreveti i respiratori u intenzivnoj zauzate, ne samo sada u covid histeriji, nego i inace, za sva mjesta postoji konacan broj. Da se mora birati tko ce dobiti respirator je poluistina, mozda se doktorica zabunila, ali u tom slucaju se pacijent premjesta u drugu ustanovu gdje ima mjesta. Usprkos senzacionalizmu, mjesta i respiratora svugdje ima i svugdje ih je uvijek bilo (pa i u Sisku) pa se nadam da je doktoricina prica dobro zavrsila.

Avatar old_habits_die_hard
old_habits_die_hard
13:44 01.12.2020.

da li ti hebeni respiratori uopće pomažu ili samo odmažu pacijentima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije