Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MURSKO SREDIŠĆE

Bilo je problema kad su došli Romi, no djeca su sve riješila igrom

'08.03.2010., Mursko Sredisce, Hrvatska - Problem stanara i djece iz vrtica s repetitorom (u pozadini). Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
01.06.2010.
u 14:45

Teškoća je u programu integracije romske djece to što im vrtić Maslačak plaća prijevoz iz Sitnica, a sam to više ne može, kaže ravnateljica Spomenka Cilar

– Kad smo lani u ožujku u vrtiću uveli integrirane skupine, u kojima su romska djeca, bilo je puno problema. I to više s roditeljima nego s djecom jer su se djeca zbližila kroz igru. Danas više problema skoro i nema, navikli su se i roditelji – kaže Spomenka Cilar, ravnateljica Dječjeg vrtića Maslačak iz Murskog Središća.

Vrtić je u gradskom vlasništvu pa je pred Gradskim vijećem iznijela rezultate poslovanja, a vijećnik Ivan Goričanec upitao ju je jesu li odnosi u vrtiću doista tako idilični kako se može zaključiti iz izvješća.

– Trenutačno imamo 22 romska djeteta u tri integrirane skupine. Većina ih je u vrtić došla govoreći čisti romski, a sad govore hrvatski. S ovim programom puno će se lakše snaći u školi, kada u nju pođu – kaže S. Cilar.

S njom se slaže i vijećnik Marijan Kutnjak. Djeca se, kaže, brzo zbliže u igri i bilo bi bolje da u vrtić dođu već s tri godine.

– Ovo je velika pomoć razvoju romske djece, a i njihovim budućim učiteljima – kaže Kutnjak.

Kako su djeca sada samo u gradskom vrtiću, ravnateljica Cilar pitala je planira li se njihov prijevoz i u privatne vrtiće. No gradonačelnik Josip Dobranić odvratio joj je da je ministarstvo apeliralo baš na grad i njegov vrtić, kao najjaču instituciju. – Možemo pitati privatne žele li sudjelovati u programu – kaže Dobranić.

Ivan Leček, predsjednik Vijeća, (polu)ozbiljno je napomenuo da je s gradskim tajnikom izračunao da će za 20 godina gradonačelnik Murskog Središća biti Rom. No ima i onih koji upozoravaju na diskriminaciju, ali ovaj put obrnutu.

– Ostali roditelji sami voze svoju djecu u vrtić i plaćaju im boravak. Romi pak besplatno dobivaju i smještaj i prijevoz – kaže Srećko Kramar.

Upravo je prijevoz malih Roma iz Sitnica najveće opterećenje za grad i vrtić. Mjesečno treba izdvojiti oko 8000 kuna. Iako država plaća pola troška za smještaj Roma u vrtić (drugu polovicu svoj djeci plaća grad), prijevoz nije definiran.

– Lani je prijevoz plaćao grad. Ove godine to čini vrtić iako svota koju dobijemo za smještaj djece pokriva upravo to, a ne i prijevoz. Doduše, Ured za nacionalne manjine platio je dio troškova. Ali ne znam što će biti dalje. Program integracije Roma nastavlja se na jesen, ali vrtić im ne može plaćati prijevoz. Trebamo pomoć – kaže Spomenka Cilar.

Vrtić je 2008. godinu završio s manjkom prihoda 108.000 kuna te je od gradske uprave pozajmio 105.000 kuna. No lani je uspio vratiti taj dug i završiti godinu s viškom prihoda 104.000 kuna.

– Konačno smo došli na zelenu granu. I sada poslujemo pozitivno, imamo 18.000 kuna viška, a bilo bi i bolje da je ministarstvo doznačilo sve što je trebalo za program Roma – kaže ravnateljica vrtića Spomenka Cilar.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije