Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
serge brammertz

'Bilo je dovoljno dokaza da se Gotovinu i Markača osudi'

'Serge Brammertz, the main prosecutor of the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY), speaks during a news conference on the charges against former Bosnian-Serb general Ratko
Reuters/Pixsell
04.01.2013.
u 12:05

Razumijem emotivne reakcije Srba, pogotovo jer su tijekom događaja na koje se odnosi presuda zločini nesumnjivo počinjeni, kaže glavni tužitelj suda u Haagu

Dokazi sažeti na 1300 stranica bili su dovoljni da se jednoglasno osude hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač. Misli to glavni tužitelj Haaškog tribunala Serge Brammertz koji je u intervjuu danom Večernjim novostima komentirao ''dijeljenje pravde'' u haaškoj sudnici.

– Razumijem emotivne reakcije Srba, pogotovo jer su tijekom događaja na koje se odnosi presuda zločini nesumnjivo počinjeni. Tijekom cijeloga žalbenog postupka u predmetu Gotovina objašnjavali smo Žalbenom vijeću zašto smatramo da ima dovoljno dokaza kako bi se potvrdila jednoglasna prvostupanjska presuda Sudskog vijeća. Činjenica da je žalbenu presudu donio minimalan broj sudaca koji je potreban za većinu, kao i da je ona bila propraćena snažnim izdvojenim mišljenjima, vjerojatno je doprinijela negativnoj percepciji kod mnogih u Srbiji. Trebamo shvatiti da je mandat Tribunala da utvrdi odgovornost pojedinaca za zločine počinjene tijekom oružanog sukoba, a ne odgovornost država za te zločine, niti za započinjanje sukoba – kazao je Brammertz te dodao da međunarodna pravda nije pokazala ''slab'' karakter.

– Reakcija javnosti pokazala je da postoji jaz između postupka odlučivanja sudaca i presude s jedne strane i načina na koji ih shvaćaju zajednica i žrtve te vanjski faktori s druge strane – objasnio je glavni tužitelj te rekao da se postupak protiv oslobođenih hrvatskih generala ponovno može pokrenuti i to godinu dana od izricanja pravomoćne presude. No taj će zahtjev biti odobren isključivo ako se podnesu dokazi o nekim novim činjenicama s kojima stranke tijekom suđenja nisu bile upoznate, a koje mogu bitno utjecati na presudu.

>>'RH je imala razloga za trijumf kada su oslobođeni generali'

 

Komentara 323

HR
hr76
12:36 04.01.2013.

Ajmo državna pravna službo, ugledajte se na Mišetića i tužite ovog licemjera da mu nikad više ne padne na pamet komentirati pravomoćnu sudsku presudu!

TR
Trempetich
13:22 04.01.2013.

Brammertz daj šuti više. Nemoj da te itko čuje.

VE
velikazmija
12:36 04.01.2013.

jedan tužitelj koji ovakve izjave daje treba obijesiti kopačke na klin na tavanu-- strašno i čudo će biti bude li tužitelj i dalje sad je otvoreno priznao pristranost -srbima -- dali je i najmoćniji srbin a savijetnik presjednika žrtve izdnika žrtve iz ovog rata --ovo je sve zapetljano u nekom klupku samo H rvatska nema nikog -OSIM ISTINE-- a vidite kakva je englzova istina--

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije